Gemeente Ede

nummer 143 / Ede, 11 juli 2006

Na opheffing Jeugdtheaterschool Begane Grond

Dramalessen bij Cultura gaan door

Stichting Cultura heeft besloten met ingang van het seizoen 2006-2007 het drama-aanbod voor het seizoen 2006-2007 niet langer volgens de richtlijnen van de Nederlandse jongerentheaterscholen uit te voeren. Daarmee is formeel een einde gekomen aan de Jongeren Theaterschool (JTS) Begane Grond in Ede. In het nieuwe seizoen zal Cultura andere dramacursussen aanbieden, die kwalitatief even waardevol zijn.

Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders na vragen van D66-raadslid M. van Daalen en enkele burgers die schriftelijk hun verontrusting hadden uitgesproken over de opheffing van JTS Begane Grond. Het college onderschrijft het standpunt van Cultura dat het cursusaanbod voor iedereen toegankelijk moet zijn. Het stellen van toelatingseisen, zoals de Jeugdtheaterschool deed, past daarom niet in het beleid van de gemeente en de stichting Cultura. Cultura wil geen semi-professionele vooropleidingen aanbieden. De cursussen bij Cultura zijn voor iedereen toegankelijk, waarbij iedere deelnemer op zijn eigen niveau deelneemt. Alleen de Jongeren Theaterschool vormde daarop een uitzondering binnen het cursusaanbod van Cultura.
Het drama-aanbod bij Cultura wordt na de zomer in een nieuwe vorm aangeboden. De huidige JTS-cursisten krijgen in augustus een schriftelijke uitnodiging om deel te nemen aan de nieuwe cursussen. Het nieuwe cursusaanbod heeft tot gevolg dat er volgend jaar meer cursisten kunnen deelnemen aan de drama-lessen. Ook zijn de leeftijdsgrenzen voor de dramalessen in het nieuwe cursusjaar verlaagd: ook kinderen in de leeftijd van 6 t/m 8 jaar kunnen nu in Cultura terecht. Daarnaast zijn de prijzen voor de nieuwe cursussen lager dan de tarieven voor de JTS.

---