Gemeente Utrecht

"Actie ¤nergiewinst, dat levert wat op in Utrecht!"

Meer geld beschikbaar voor energiebesparing Utrechters met minimuminkomen

Vanaf dit najaar krijgen huishoudens met een laag inkomen hulp van de Gemeente Utrecht om op hun energierekening te besparen. Voor de uitvoering van het project worden 50 ex-ID'ers en werkloze bijstandsgerechtigden ingezet. Zo'n 13.000 huishoudens kunnen deelnemen.

Het college heeft besloten vanuit de begroting voor Armoedebestrijding extra geld in te zetten voor de 'Actie Energiewinst, dat levert wat op in Utrecht!'. Het ministerie van VROM stelde hiervoor al eerder een subsidie van ¤ 450.000 beschikbaar. Met dit geld kon de gemeente 25% van de Utrechtse huishoudens met een minimuminkomen helpen. Wat neerkomt op 5.700 huishoudens. Met de ¤ 250.000 extra gemeentelijke gelden kunnen nu in totaal 60% van de huishoudens met een laag inkomen (13.000 huishoudens) meedoen. Hierdoor kan in Utrecht op grotere schaal nog meer energie bespaard worden. Van dit tweede bedrag kunnen meer huishoudens geholpen worden omdat de infrastructuur voor de hulp al gerealiseerd is met het eerste bedrag.

Gratis energieadvies

Huishoudens met een minimuminkomen hebben vanwege de kwaliteit van hun woning vaak een hoge energierekening. Investeren in energiebesparende maatregelen is voor hen vaak te kostbaar. De gemeente Utrecht biedt deze mensen graag de helpende hand met een gratis energieadvies en een box met energiebesparende artikelen ter waarde van ¤ 35. In de box zitten onder andere spaarlampen, een energiezuinige douchekop en radiatorfolie. Aansluitend is het mogelijk een intensief voorlichtingstraject te volgen. Op jaarbasis kunnen deze huishoudens dan ongeveer ¤ 100 besparen.

Voor de uitvoering van het project worden 50 ex-ID'ers en werkloze bijstandsgerechtigden ingezet in de functie van adviseur, assistent of als medewerker administratie/ callcenter. Met inzet van loonkostensubsidie kunnen deze mensen negen tot twaalf maanden aan de slag.

De actie "¤nergiewinst, dat levert wat op in Utrecht!" gaat komend najaar van start en heeft de looptijd van één jaar. De gemeente benadert Utrechters met een minimuminkomen via het U-pasbureau. Potentiële deelnemers en andere belangstellenden worden dan uitgebreid geïnformeerd over de actie en hoe zij zich kunnen aanmelden.

Noot voor de media:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Annemieke Vermeulen, Bestuurscommunicatie, tel. (030) 286 1155.