Sociaal-Economische Raad

PERSBERICHT

11 juli 2006

STICHTING VAN DE ARBEID WAARSCHUWT TEGEN EUROPESE RICHTLIJN OVERDRAAGBAARHEID PENSIOENEN

De Stichting van de Arbeid maakt zich grote zorgen over de ontwikkelingen rond de Europese richtlijn ter verbetering van de overdraagbaarheid van aanvullende pensioenen. Dat heeft ze vandaag laten weten in een brief aan minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Aanleiding voor deze brief is de bespreking in het Europees Parlement van het ontwerpverslag van mevrouw R. Oomen, rapporteur voor dit dossier.

De Stichting heeft de minister al eerder, op 9 december 2005, laten weten dat de voorgestelde richtlijn geen verbetering betekent voor de Nederlandse situatie. De kritiek van de Stichting richt zich in de eerste plaats op het feit dat de richtlijn geen oplossing biedt voor de vooral fiscale problemen bij de grensoverschrijdende overdraagbaarheid van aanvullende pensioenen. Daarnaast constateert de Stichting dat het voor werknemers buitengewoon moeilijk blijft om te beoordelen of een internationale waardeoverdracht gunstig is voor hun persoonlijke pensioenopbouw.

De Stichting van de Arbeid is daarom van oordeel dat de richtlijn zou moeten worden afgewezen. De Stichting verzoekt de minister wel om na te gaan of de Europese Commissie via een 'aanbeveling' de geconstateerde belemmeringen in een overgangperiode van bijvoorbeeld vijf jaar kan wegwerken.

De brief aan minister De Geus is bij dit persbericht gevoegd.



Sociaal-Economische Raad