Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2006-378       |
|                                            |Arnhem|11 juli 2006   |
|                                            |,     |               |
PROVINCIE STIMULEERT LOKAAL INTEGRAAL VEILIGHEIDSBELEID Subsidie toegekend aan 17 kleine en middelgrote Gelderse gemeenten

GS hebben subsidieaanvragen van zeventien gemeenten gehonoreerd om het integrale veiligheidsbeleid te verbeteren. Er is voor 2006 175.000 euro subsidie beschikbaar om een betere invulling te geven aan regierol van gemeenten tot 30.000 inwoners. Negentien gemeenten hebben plannen ingediend. Aan zeventien projecten kent de provincie subsidie toe.

Het Rijk heeft in het veiligheidsprogramma 'Naar een veiliger samenleving' geconstateerd dat de samenhang in het beleid en de samenwerking tussen de partners versterkt moet worden. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het veiligheidsbeleid en moeten hierbij een regierol hebben, maar bij kleinere en middelgrote gemeenten is die regierol vaak onder de maat, zo concludeert het Rijk. Mede door capaciteits- en budgetproblemen wordt door deze gemeenten onvoldoende invulling gegeven aan deze rol. Om deze redenen heeft de provincie eenmalig subsidie beschikbaar gesteld voor het financieel ondersteunen en stimuleren van deze gemeenten bij het invullen van hun regierol op het gebied van integrale veiligheid.

De aanvragen van de volgende gemeenten zijn gehonoreerd: Hattem, Voorst, Districtsoverleg Tweestromenland (Beuningen, Druten, Groesbeek, Heumen, Millingen a/d Rijn, Ubbergen en Wijchen), Duiven/Rijnwaarden (gezamenlijk), Elburg, Putten, Maasdriel/Zaltbommel (gezamenlijk), Millingen a/d Rijn, Westervoort en Doesburg. De aanvraag van Wijchen is afgewezen omdat de gemeente meer dan 30.000 inwoners heeft. Een aanvraag uit Westervoort eveneens. Deze aanvraag haalde het niet omdat de gemeente al voor een ander project voor integrale veiligheid de maximale subsidie heeft gekregen. Daardoor kan Westervoort geen subsidie krijgen voor deelname aan het gezamenlijke project met Duiven en Rijnwaarden

Jongerenoverlast
Een project ter ondersteuning van de aanpak van jongerenoverlast en -criminaliteit van de gemeenten Beuningen, Druten, Groesbeek, Heumen, Millingen a/d Rijn, Ubbergen en West Maas en Waal om samen met de politie in districtelijk verband aan te pakken, is gehonoreerd met 5.000 euro subsidie per afzonderlijke gemeente. In Putten worden voor 10.000 euro speelplaatsen opgeknapt en geschikt gemaakt voor meer leeftijdsgroepen waardoor de overlast van hangjeugd beperkt moet worden. Westervoort krijgt 10.000 euro voor een project ter verbetering van de woonomgeving in de wijk Hoogeind. Duiven en Rijnwaarden gaan een onderzoek houden naar het gebruik van drugs en alcohol onder jongeren en krijgen daar ieder 10.000 euro voor. Elburg krijgt 10.000 euro voor een voorlichtingscampagne in het basisonderwijs over (genot)middelen met onder meer politie en GGD. Andere gehonoreerde projecten hebben betrekking op onder meer de preventie van woninginbraken en de herinrichting van plekken waar veel jongeren hangen en voor overlast zorgen.