Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

11-07-2006

KNAW-onderzoeker krijgt Veni-subsidie
Susana Chuva de Sousa Lopes, onderzoeker bij het Hubrecht Laboratorium van de KNAW, heeft een Veni-subsidie gekregen van NWO. Zij behoort tot de 92 jonge, pas gepromoveerde wetenschappers aan wie de Veni-subsidie is toegekend. Deze subsidie bedraagt maximaal 208.000 euro. Hiermee kan de wetenschapper drie jaar lang onderzoek doen en ideeën ontwikkelen.

In totaal schreven 379 onderzoekers een onderzoeksvoorstel. De aanvragen werden beoordeeld door wetenschappers in binnen- en buitenland. De succesvolle kandidaten werden geselecteerd vanwege hun opvallend en origineel talent voor het doen van vernieuwend wetenschappelijk onderzoek. Onder de gehonoreerden bevinden zich 32 vrouwen.

NWO betaalt bijna zeventig procent van elke subsidie. De universiteit of het instituut draagt ruim dertig procent bij. Alles bij elkaar gaat het om circa 19 miljoen euro.

De Veni-subsidie is een van de drie subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls. De andere twee subsidies zijn de Vidi-subsidie (voor ervaren postdocs) en de Vici-subsidie (voor zeer ervaren onderzoekers). De Vernieuwingsimpuls is opgezet in samenwerking met het Ministerie van OCW, de KNAW en de universiteiten.

Dr. S.M. (Susana) Chuva de Sousa Lopes (Hubrecht Laboratorium KNAW) doet onderzoek naar stamcellen. In haar project gaat ze na of stamcellen in een reageerbuis omgezet kunnen worden tot eicellen. Kennis hierover kan de therapeutische toepassing van stamcellen verbeteren.

Meer informatie: Persbericht NWO