Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

11-07-2006

KNAW-onderzoekers krijgen Vidi-subsidie van NWO Dr. H.C. Korswagen van het Hubrecht Laboratorium KNAW en dr. ir. J.H.J. Leveau van het NIOO-KNAW hebben een Vidi-subsidie gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Zij zijn twee van de 84 jonge, excellente wetenschappers die de subsidie ontvangen. Elke onderzoeker krijgt in totaal maximaal 600.000 euro. Hiermee kan de wetenschapper vijf jaar lang een eigen onderzoekslijn ontwikkelen.

De Vidi-subsidie is bestemd voor onderzoekers die na hun promotie een aantal jaren onderzoek op postdocniveau hebben verricht. De wetenschappers hebben daarbij vernieuwende ideeën gegenereerd en deze succesvol zelfstandig tot ontwikkeling gebracht. De onderzoekers behoren tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied. De subsidie biedt hun de mogelijkheid een eigen vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen en een of meer onderzoekers aan te stellen.

Zie voor meer informatie het persbericht van NWO.

Het onderzoek van Rik Korswagen richt zich op communicatie tussen cellen. Individuele cellen in complexe organismen (zoals de mens) zijn voortdurend met elkaar in contact. De onderzoekers bestuderen hoe een belangrijk communicatiemiddel als het Wnt-eiwit wordt gemaakt en uitgescheiden, en hoe het over lange afstand het gedrag van cellen kan beïnvloeden.
Meer informatie: Website Hubrecht Laboratorium

Johan Leveau's onderzoek concentreert zich op de bacterie als individu. Op planeet Aarde leven zo'n quintiljoen (=1.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000) bacteriën. Onduidelijk is hoe elk van deze bacteriën - een miljoen maal kleiner dan de mens - haar microscopisch kleine leefomgeving ervaart en erop reageert. Door het individuele gedrag van bacteriën te bestuderen hopen de onderzoekers bacteriële aantallen en activiteiten in de natuur beter te kunnen verklaren en voorspellen.

Meer informatie: Website NIOO

Ook Huib Mansvelder, lid van De Jonge Akademie, heeft een Vidi-subsidie gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
Huib Mansvelder doet onderzoek naar nicotine en denkvermogen. Bij ouderdomsdementie en de ziekte van Alzheimer gaan denkvermogens sterk achteruit. Nicotine stimuleert het denkvermogen van neuro-psychiatrische patiënten. In dit onderzoek wordt uitgezocht welke nicotine-receptoren betrokken zijn en welke cellulaire processen. Dit moet leiden tot nieuwe, verfijndere therapieën. Meer informatie: Website CNCR, Vrije Universiteit Amsterdam