Gemeente Coevorden

Gemeente Coevorden bouwt aan nieuwe organisatie

Meer kwaliteit, minder regels en betere dienstverlening. Dat zijn de uitgangspunten voor de organisatieontwikkeling van de gemeente Coevorden waartoe het college van burgemeester en wethouders van Coevorden heeft besloten. Aan de hand van verschillende deelprogramma's wordt de gemeentelijke organisatie in de komende tijd verbeterd: ICT en Processen, Mensen, Huisvesting en Communicatie. Aan de raad wordt voorgesteld om voor de uitvoering van deze programma's 1.232.000 euro te reserveren bij de behandeling van de Perspectiefnota 2006. De heer Peter Leeuw, nu nog interim-gemeentesecretaris, is benoemd als adjunct-directeur en zal het veranderingsproces leiden.

De gemeente Coevorden wil haar klanten nog beter van dienst zijn door in te spelen op landelijke ontwikkelingen en de technische mogelijkheden. In het zogenaamde `dienstverleningsconcept' staat beschreven hoe de gemeente dit wil gaan doen. Het gaat vooral om de volgende drie dingen: meer kwaliteit, minder regels en een betere dienstverlening door optimaal gebruik te maken van de moderne digitale mogelijkheden.

Vraaggericht werken
In de praktijk wordt al op verschillende fronten gewerkt aan het meer vraaggericht werken. Voorbeelden hiervan zijn de digitalisering van het archief, de voortdurende verbetering van de website, het meer en meer aanbieden van producten en diensten op internet, het zoeken naar samenwerking met andere instellingen en overheden, het invoeren van persoonlijke ontwikkelingsplannen, het clusteren van de vergunningverlening en het stroomlijnen van de handhaving en het invoeren van `de Gemeentewinkel', waarmee we onze klanten zoveel mogelijk vanuit `één loket' willen helpen.

Nieuwbouw gemeentehuis
In de komende periode tot en met de nieuwbouw van het gemeentehuis (2009 oplevering) gaat de gemeente vaart maken met de invoering van de nieuwe manier van dienstverlening. Dit zal ook leiden tot veranderingen in de structuur van de organisatie en de werkprocessen. Soms gaat het ook om een andere manier van werken en denken van de medewerkers van de gemeente. Het college en het MT vinden dat de `nieuwe organisatie' er moet staan als het nieuwe gemeentehuis wordt opgeleverd. Het traject voor de organisatieontwikkeling is nu in gang gezet.