Publicatiedatum: 11 juli 2006

Tussenrapportage 2005 Leef met stijl meldt positieve resultaten

Het project `Leef met Stijl' staat goed op de rit. Doel van het in 2004 gestarte project is het stimuleren van professionals uit instellingen in verschillende sectoren om de sociale vaardigheden bij de Flevolandse jeugd te bevorderen. Uit de recente rapportage over het tweede projectjaar blijkt dat het project in een behoefte voorziet. Vooral onderwijsinstellingen tonen grote belangstelling.

Sinds de start van het project zijn ruim 260 personen getraind, waarmee in principe 6500 kinderen bereikt worden. De grootste animo komt vanuit het onderwijs. Bij culturele en sportinstellingen blijft het moeilijker om deelnemers te werven.

Als het gaat om de effecten van deelname blijkt het project te voldoen aan de belangrijkste doelstelling: het toerusten van professionals en vrijwilligers om (groepen) kinderen in hun ontwikkeling te begeleiden.

Onderzoek

Het SCO-Kohnstamm Instituut van de Universiteit van Amsterdam onderzoekt gedurende de looptijd zowel de uitvoering van het project als de resultaten. In het eerste jaar van het onderzoek lag de nadruk op de niet-deelnemers en hun motieven. In 2005 heeft een verdiepend onderzoek onder een aantal deelnemers plaatsgevonden in de sector Onderwijs om meer inzicht te krijgen in de ervaringen met en de effecten van het programma Leefstijl.

Met leerkrachten en leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs zijn interviews gehouden, nadat zij een vragenlijst hadden ingevuld. De respondenten melden dat zij door de training nieuwe inzichten en instrumenten hebben gekregen. Veel van de ondervraagde docenten en leerlingen rapporteren positieve veranderingen in gedrag en sfeer in de klas.