Waterschap Brabantse Delta


Dode eenden aangetroffen in Bredase wijk Haagse Beemden

In diverse sloten en waterpartijen in de Bredase wijk Haagse Beemden zijn ongeveer 20 dode eenden aangetroffen. Het betreft onder andere in waterpartijen aan de Schippersdonk, Schapenweide, Heienlangdonk, Elise van Calcarstraat en Buitenerf. De eenden zijn naar alle waarschijnlijkheid gestorven aan de gevolgen van botulisme. Waterschap Brabantse Delta en de gemeente Breda adviseren om contact met het water te vermijden en huisdieren niet in het water te laten zwemmen om verspreiding van de botulismebacterie te voorkomen.

Intensieve controle
Waterschap Brabantse Delta controleert het water regelmatig, onder andere op de aanwezigheid van dode watervogels. Deze controles worden nu geïntensiveerd. Vogelkadavers zijn namelijk de belangrijkste verspreidingsbron van botulisme.
Omdat de waterpartijen in de Haagse Beemden met elkaar in verbinding staan en de botulismebacterie eerder in de Haagse Beemden is aangetroffen, is de kans groot dat de botulisme zich naar dat water verspreid. Waterschap Brabantse Delta en de gemeente Breda adviseren daarom om contact met het water te vermijden. De Asterdplas, een bekende recreatieplas in deze wijk, staat overigens niet in verbinding met de waterpartijen in de Haagse Beemden. Hier is geen botulisme aangetroffen.

Botulisme niet schadelijk voor mensen
Botulisme is een voedselvergiftiging, die wordt veroorzaakt door de botulismebacterie (Clostridium botulinum) die een gifstof uitscheidt. De in de Haagse Beemden aangetroffen variant (botulisme type C) is niet schadelijk voor mensen en huisdieren. Desondanks adviseren de gemeente en het waterschap het contact met het water te vermijden en huisdieren niet in het water te laten zwemmen om het risico op besmetting te verkleinen.

Ondiep, stilstaand water extra risico
De Botulismebacterie is een algemeen voorkomende bacterie in grond en waterbodems. De Botulismebacterie komt ook in de vorm van sporen voor in gezonde vogels, vissen en andere dieren. Ze is dan echter niet actief. Om actief te worden, heeft de bacteriën voedsel nodig - zoals rottende planten - en een warme, zuurstofloze omgeving. Ondiep en stilstaand water vormt hierbij in het bijzonder een risico, omdat het water in de zomer erg warm kan worden. Als de bacterie eenmaal in een waterpartij is aangetroffen, blijft besmetting aldaar mogelijk onder de hierboven beschreven omstandigheden.
Wanneer de temperaturen lager worden, wordt de bacterie minder actief en verdwijnt het risico op besmetting.

---