Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 146

datum: 11 juli 2006

Conceptverordening individuele Wmo-voorzieningen vrijgegeven voor inspraak

Op 5 juli is de conceptverordening individuele Wmo-voorzieningen vastgesteld door het college van B&W. In deze verordening staan de regels beschreven op basis waarvan mensen in 2007 in aanmerking kunnen komen voor individuele Wmo-voorzieningen. De conceptverordening is vrijgegeven voor inspraak.

Tot en met 16 augustus 2006 is de conceptverordening individuele Wmo-voorzieningen op te vragen bij Stadsinformatiecentrum De Observant, Stadhuisplein 7 in Amersfoort en is ook te raadplegen via de website www.amersfoort.nl/wmo . Betrokkenen kunnen hun schriftelijke reactie voor 17 augustus 2006 bij de gemeente indienen:

Gemeente Amersfoort, College van B&W, t.a.v. Afdeling Zorg en integratie, Mevrouw A. van Andel, Postbus 4000, 3800 EA Amersfoort, e-mail: a.vanandel@amersfoort.nl, onder vermelding van: inspraak wmo-verordening.

De adviezen en reacties worden samengevat in een inspraaknota. Het college bestudeert alle adviezen en reacties en weegt af of het de verordening aanpast. Na verwerking van de adviezen legt het college de verordening voor aan de gemeenteraad, die er een besluit over neemt. Daarna is de verordening definitief. De verordening moet uiterlijk 1 oktober 2006 zijn vastgesteld om op 1 januari 2007 in werking te kunnen treden.

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) wordt ingevoerd op 1 januari 2007. Volgens die wet moet de gemeente ondersteuning bieden aan mensen met een beperking die zelfstandig wonen. Het kan gaan om mensen met een lichamelijke beperking, een chronisch psychisch probleem of mensen met een psychosociaal probleem. Ook moet de gemeente oplossingen bieden voor mantelzorgers die mensen met een beperking ondersteunen, als zij hun taken tijdelijk niet kunnen uitvoeren.

Het is de bedoeling dat mensen met een beperking door de ondersteuning zoveel mogelijk zelfstandig kunnen blijven. De gemeente kan ondersteuning bieden via algemeen toegankelijke voorzieningen, zoals buurthuizen of ouderensteunpunten. Maar soms hebben mensen individuele voorzieningen nodig: hulp bij het huishouden, vervoersvoorzieningen, woonvoorzieningen en rolstoelen. De gemeenteraad moet vastleggen welke regels er gelden voor die voorzieningen. Die regels moet de gemeente volgens de wet vastleggen in een verordening.

Stadsconferentie en nieuwsbrief
Op 29 juni jl. organiseerde de gemeente een stadsconferentie om haar inwoners te informeren over de gevolgen van de invoering van de Wmo. Via een digitale nieuwsbrief worden belangstellenden op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan online via de website www.amersfoort.nl/wmo of telefonisch via het secretariaat van Zorg en Integratie, 033 469 46 20.

Informatie: Bianca de Graaf, communicatiemedewerker van de sector Welzijn, Sociale Zekerheid en Onderwijs (WSO) 033 469 42 82, b.degraaf-dewitte@amersfoort.nl.

---- --