Eneco


Financiering Offshore Windpark Q7 rond

Utrecht, 11 Juli 2006 De financiering van het Offshore Windpark Q7 is rond. Econcern, Energy Investments Holding en ENECO Energie, de eigenaren van het Q7 project, tekenen vandaag de financieringsovereenkomst met Rabobank en Dexia. Het bouwcontract werd reeds eerder gegund aan Van Oord, terwijl Vestas de turbines zal leveren en installeren. De verzekering van het windpark wordt door Delta Lloyd verzorgd.

Met de ontwikkeling van het offshore windpark is een belangrijke krachtenbundeling tot stand gebracht van bedrijven met een grote expertise op het gebied van projectontwikkeling, waterbouw, windtechnologie, duurzame energieproductie en financiering.

Dirk Berkhout (bestuurslid Econcern): Het feit dat het project nu echt in de bouwfase is beland, getuigt van wilskracht en durf van vele partijen. De ontwikkeling van dit park heeft veel tijd en geld gekost; een flinke portie doorzettingsvermogen was absoluut noodzakelijk om tot realisatie te komen. De bouw van het windpark is van groot belang voor het Nederlandse kennis- en innovatiebeleid. De kansen die dit project biedt voor de maritieme industrie behoren erkend en benut te worden.

Jeppe Machielsen (CFO ENECO Energie): Dit windpark is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van windenergie op zee wereldwijd. Het is namelijk het eerste offshore windpark op basis van non-recourse projectfinanciering. De banken hebben een zodanig vertrouwen in dit project dat zij een groot deel van de financiering willen verzorgen, zonder aanvullende garanties. Wij zijn er trots op dat wij dit als eerste gerealiseerd hebben.

Het Offshore Windpark Q7 wordt circa 23 kilometer uit de kust bij IJmuiden, in blok Q7 van het Nederlands continentaal plat, gebouwd. De zestig Vestas V80 windturbines van elk 2 MegaWatt worden in een waterdiepte van 19 tot 24 meter geplaatst. Q7 is daarmee het windpark dat, wereldwijd, het verst uit de kust en in het diepste water gebouwd wordt. Nu de financiering rond is, zullen we direct na de zomer gaan beginnen aan de fundaties, waarna we volgend jaar het transformatorstation zullen inrichten en de installatie van de turbines zal plaatsvinden, aldus Peter de Ridder (directeur Van Oord). Het windpark zal naar verwachting begin 2008 operationeel zijn en dan ruim 400 GigaWattuur elektriciteit per jaar gaan produceren, waarmee ENECO Energie duurzame energie kan leveren aan 125.000 huishoudens. Het windpark zal een besparing van CO2 uitstoot van 240 duizend ton per jaar opleveren.