LTO Noord

Persbericht: Glastuinbouwsector als elektriciteitsproducent

Heden morgen heeft het bestuur van de coöperatie WKK Glastuinbouw samen met COGEN haar plannen en verwachtingen gepresenteerd. Het totaal opgestelde WKK vermogen van haar leden is maar liefst 1307 MWe. Dit is vergelijkbaar met het vermogen van de allergrootste centrales in Nederland. Het betreft 559 MWe reeds opgesteld vermogen en 720 MWe nieuw gepland vermogen in de komende jaren. Van het nieuwe vermogen zal 632 MWe in de jaren 2007 en 2008 gerealiseerd worden. Dit is vergelijkbaar met een middelgrote energiecentrale. In vergelijkingen met ramingen van het LEI en COGEN Projects vertegenwoordigd dit vermogen ruim 80% van het totaal dat in de komende 2,5 jaar gebouwd gaat worden.

Het doel van de coöperatie is de ontwikkeling en plaatsing van energieleverende installaties en voorzieningen in de agrarische sector door een juiste en rechtvaardige allocatie van CO2 emissierechten. De glastuinbouw neemt hiermee de rol van elektriciteitsproducent op zich. Dit biedt kansen voor zowel de maatschappij als voor glastuinbouwondernemers.

Ramingen van COGEN Projects en het LEI wijzen op een groei van 950 MWe (geïnstalleerd in 2006) naar 2000 tot 2500 MWe in 2010. Zij gaan er van uit dat de CO2 emissie die gepaard gaat met levering van elektriciteit aan het net, vanuit de glastuinbouw, in 2010 tussen de 2,7 Mton (bij 2000 MWe) en de 3,6 Mton (bij 2500 MWe) komt.

De coöperatie heeft inmiddels 379 leden die allen eigenaar zijn van één of meerdere glastuinbouwbedrijven die kwalificeren als inrichting in het kader van de Wet Milieubeheer. Elektriciteitsopwekking met WKK in de glastuinbouw levert een besparing op in CO2 emissies van 123 kg CO2 per MWh ten opzichte van de modernste nieuw te bouwen centrales. Bovendien heeft deze toepassing ook tal van andere (maatschappelijke) voordelen:


- Flexibele leveringsmogelijkheden vooral in piekuren


- Snelle realisatietijd


- Bijdrage aan de stabiliteit en betrouwbaarheid van de Nederlandse elektriciteitsvoorziening


- Lage emissies door rookgasreiniging


- Verduurzaming door mogelijke toepassing van bio-olie

De coöperatie WKK glastuinbouw streeft ernaar dat het âtoewijzingsplan broeikasgasemissierechten 2008-2012â en de CO2 streefwaarden zodanig worden aangepast dat er gelijkwaardige posities worden gegeven aan elektriciteitsopwekking door WKK en ânormaleâ elektriciteitsbedrijven. Dit kan door 3,6 Mton aan emissiewaarden te alloceren voor de glastuinbouw ten behoeve van elektriciteitsproductie voor levering aan het openbare net.

Maandag 10 juli 2006