Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 11 juli 2006

Bloedingsziekte tast ook kastanjeboom van Stationsweg aan

De monumentale kastanjeboom aan de Stationsweg ter hoogte van de Helderseweg is ongeneeslijk ziek. Dat blijkt uit een onderzoek van de vereniging Aesculaap. Die heeft in april, naar aanleiding van een onderzoek in opdracht van de gemeente, de kastanjeboom het predikaat 'ernstig aangetast' gegeven. Het gaat om de gevreesde bloedingsziekte. Aesculaap heeft de ziekte voor het eerst in de loop van 2004 aangetroffen.

Sinds 2004 is de gezondheid van de boom erg achteruit gegaan. Het advies van de vereniging Aesculaap is dan ook om de boom níet te verplaatsen. Wordt toch besloten om de boom te verplaatsen voor het bus-on-line project, dan zijn extra maatregelen nodig. Maar de kans dat de kastanjeboom de verplaatsing overleeft is slechts 30% tot 40%.

Verplaatsing

De markante en monumentale kastanjeboom, die tussen de 80 en 85 jaar oud is, staat prachtig in het zicht op de hoek Helderseweg/ Stationsweg. Ook buurtbewoners zijn om verschillende redenen zeer gehecht aan de boom. Het behoud van de boom staat voor hen voorop. In 2004 is, in het kader van de inspraakprocedure bus-on-line, met omwonenden gesproken over de verplaatsing (maar wel behoud) van de monumentale kastanjeboom. Tijdens het gesprek met de omwonenden is besloten het ontwerp zodanig aan te passen dat de boom dicht in de buurt van zijn huidige plek geplaatst wordt.

Second opinion
De gemeente heeft naar aanleiding van de geconstateerde bloedingsziekte aan de buurtcommissies voorgesteld om een second opinion-onderzoek te laten verrichten. Dit tweede onderzoek wordt in opdracht van Buurtvereniging 'Op de Rails' uitgevoerd. Zodra de uitslag van het onderzoek bekend is wordt er in overleg met de buurtbewoners een definitief besluit genomen over de toekomst van de boom.

Bloedingsziekte

De bloedingsziekte komt voor zowel bij jonge als bij oude kastanjebomen. De ziekte kenmerkt zich in eerste instantie door verspreid op de stam verschijnende roestbruine vlekken, die zich snel uitbreiden over de rest van de stam en in een later stadium ook de gesteltakken. Uit de vlekken loopt een donkerrode, vloeistof, die later indroogt en zwarte korsten vormt. In een later stadium verdroogt de bast en sterft af. Dit proces zet zich voort en resulteert uiteindelijk in het volledig rondom loslaten van de bast, waardoor de boom afsterft.

Aantallen

In Alkmaar staan 1075 gemeentelijke kastanjebomen. 50% tot 60% van deze bomen is aangetast door de nieuwe ziekte. Het afgelopen jaar zijn er 25 bomen gekapt. De overige bomen worden goed in de gaten gehouden, vanwege het gevaar van afstervende en afbrekende takken. Er is nog geen goede behandelmethode voor deze ziekte. De werkgroep Aesculaap doet hier onderzoek naar.

Meer informatie:

Chantal Kolleman (afdeling Communicatie), tel. 072-5488986.


-----------------------


---- --