Rabobank en IFC nemen strategisch belang in Chinese bank

Rabobank nederland

Rabobank en IFC nemen strategisch belang in Chinese bank in Hangzhou

Eerste buitenlandse investering in Chinese rurale coöperatieve bank

Drs. H. (Bert) Heemskerk, voorzitter van de raad van bestuur van de Rabobank Groep, ondertekende dinsdag 11 juli in de Chinese stad Hangzhou, hoofdstad van de provincie Zhejiang een overeenkomst met de heer Zhang Chen, bestuursvoorzitter van de United Rural Cooperative Bank of Hangzhou (URCB), waarmee de Rabobank een aandeel van 10 procent verwerft in de Chinese bank. De International Finance Corporation, onderdeel van de Wereldbank, neemt in dezelfde transactie een belang van 5 procent in URCB. Mevrouw Karin Finkelston, Associate Director van het East Asia & Pacific Department van IFC ondertekende de overeenkomst names haar organisatie. Dit is de eerste deelname van een buitenlandse bank in het omvangrijke herstructureringsproces van de 35.000 Chinese kredietcoöperaties, ingezet door de Chinese regering.

Deze acquisitie maakt deel uit van het Rabo Development Programma, dat de ontwikkeling van het plattelandsbankieren ondersteunt in landen die economisch in ontwikkeling zijn. Behalve de investering verleent de Rabobank management ondersteuning en technische assistentie om deze 'district coöperatieve bank' verder te moderniseren. Zo adviseert de Rabobank over de versterking van het bestuur en management, business development, distributiebeleid, marketing, control, risicomanagement en de ontwikkeling van IT-systemen. Een directeur van een lokale Rabobank geeft al managementondersteuning aan URCB en zal binnenkort worden benoemd tot deputy CEO van URCB. Op provinciaal niveau adviseert de Rabobank over de toekomstige structuur en het totale coöperatieve banksysteem in deze provincie met 47 miljoen inwoners. Verder gaat de Rabobank trainingen verzorgen aan het management en de medewerkers van de bank.

Bert Heemskerk is enthousiast over de samenwerking met URCB: 'Het is prachtig dat wij als eerste buitenlandse bank de mogelijkheid krijgen om deze bank te helpen bij haar verdere ontwikkeling. Onze Chinese partners hechten veel waarde aan de coöperatieve grondslag van de Rabobank, die veel overeenkomsten heeft met hun eigen coöperatieve banksysteem. Deze gedeelde culturele waarden vormen de basis voor een goede samenwerking in de toekomst'.

De IFC gebruikt haar uitgebreide ervaring opgedaan bij het investeren in Chinese financiële instellingen bij de ondersteuning van het structureren van deze unieke transactie. De technische assistentie van de IFC richt zich ook op het ondersteunen van de hervormingen van de coöperatieve sector op het platteland en vult het Rabobank programma aan. Een ervaren IFC bankier met Chinese en buitenlandse ervaring neemt plaats in de raad van bestuur van de URCB. Deze bankier adviseert het management tijdens het ontwikkelingsproces naar een moderne en professionele financiële instelling.

'Verbetering van het systeem van rurale kredietcoöperaties heeft een grote invloed op de ontwikkeling van het platteland en armoedebestrijding in China. Dit project gaat dienen als referentie voor de coöperatieve plattelandsbanken in China. De IFC helpt de URCB in haar streven naar hoge standaards op het gebied van corporate governance, openheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen opdat deze instelling het hervormingsproces van de rurale kredietcoöperaties in China krachtig kan ondersteunen', zegt Lars Thunell, Executive Vice President van de IFC.

De heer Zhang Chen, bestuursvoorzitter van de URCB, over de transactie: 'Zowel de Rabobank als de IFC hebben uitgebreide ervaring in hedendaags bankieren en het managen van financiële dienstverlening. Via deze samenwerking hoopt URCB op een verdere verbetering van de corporate governance, de managementvaardigheden en haar concurrentiepositie'.

Chinese rurale kredietcoöperaties

China kent rurale kredietcoöperaties (RCC's) sinds de jaren vijftig. Zij zijn veelal de enige aanbieders van kredieten in plattelandsgebieden. De Chinese regering ziet de ontwikkeling van de kredietcoöperaties tot volwaardige banken als een zeer belangrijke prioriteit. De strategie is om op districtniveau de daar aanwezige RCC's en de district union te fuseren en om te zetten in een Rural Cooperative Bank (RCB). Daarbij dient de leningen portefeuille te worden geherstructureerd en de bank te worden geherkapitaliseerd. Typisch bestaan de leden aandeelhouders van een RCB uit staf, private personen en boeren en MKB bedrijven. In 2004 zijn acht provincies geselecteerd als proefgebied voor de herstructurering en herkapitalisatie van kredietcoöperaties, waaronder de provincie Zhejiang. De plattelandsbevolking, kleine bedrijven in Zhejiang en haar hoofdstad Hangzhou (3 miljoen inwoners), hebben een groeiende behoefte aan financiële producten en dienstverlening. De United Rural Cooperative Bank of Hangzhou heeft 131 kantoren. Er werken 1.200 veelal hoogopgeleide jonge mensen.

De Rabobank is sinds 1989 actief in China en heeft daar kantoren in Shanghai en Beijing. Begin 2004 verkreeg de Rabobank de zogeheten Renminbi-licence, waarmee de bank toestemming kreeg om in deze lokale Chinese valuta te handelen. Behalve in 'mainland' China is de Rabobank ook in Hong Kong actief. Daar heeft de bank al sinds 1984 een vestiging.


Noot voor de redactie,