Fortis Bank

Published: 10:45 11.07.2006 GMT+2 /Source: FORTIS /BXS: FORB /ISIN: BE0003801181

IDBI, Federal Bank en Fortis tekenen samenwerkingsovereenkomst (Memorandum of Understanding) met Federal Bank voor de oprichting van een levensverzekerings-joint venture in India

IDBI, Federal Bank en Fortis maken gezamenlijk bekend dat zij vandaag een overeenkomst voor de oprichting van een levensverzekeringsmaatschappij in India hebben ondertekend.

Op 7 maart 2006 hebben IDBI en Fortis aangekondigd dat zij op zoek waren naar een derde partner voor de verkoop van levensverzekeringen in India. IDBI en Fortis hebben gezamenlijk Federal Bank verkozen tot derde partner. De bedoeling is een levensverzekeringsmaatschappij op te richten waarvan IDBI in eerste instantie een belang van 48% zal hebben, terwijl Federal Bank en Fortis elk een belang van 26% zullen nemen.

Sri. M. Venugopalan, voorzitter van Federal Bank: "Wij zijn zeer verheugd een joint venture te kunnen vormen met IDBI en Fortis voor de oprichting van een levensverzekeringsmaatschappij. Federal Bank is vertegenwoordigd tot in alle uithoeken van de staat Kerala, is aanwezig in alle belangrijke steden van het land en heeft een wijdvertakt distributienetwerk en een enorme klantenkring. Wij willen onszelf omvormen tot een financiële supermarkt met een reeks financiële producten op de schappen waaruit de klant kan kiezen, naast de bestaande bankproducten en - diensten. De nieuwe joint venture stelt ons in staat een scala aan verzekeringsproducten te bieden aan ons klantenbestand en om dit bestand verder uit te breiden.Wij verwachten dat de synergie tussen IDBI Bank en Federal Bank, de twee Indiase banken, en Fortis met zijn enorme expertise in de verzekeringsbranche een verrijking zal zijn voor de Indiase verzekeringsmarkt."

Shri V.P. Shetty, Voorzitter en Managing Director van IDBI: "IDBI heeft besloten uit te breiden naar de levensverzekeringsmarkt als aanvulling op ons pakket van financiële producten en diensten die wij aan onze klanten bieden, als onderdeel van de missie van IDBI een financieel conglomeraat te zijn. Federal Bank en Fortis zijn zorgvuldig uitgekozen als partners in de joint venture om een succesvolle levensverzekeringsmaatschappij op te zetten. Federal Bank, een succesvolle private sector bank met een goed retail distributiebereik en een trouwe klantenkring in India en daarbuiten, is uitstekend geschikt om het groeiende distributienetwerk van IDBI te complementeren. De Indiase partners distribueren met succes verzekeringsproducten via het bankverzekeringskanaal en zijn in staat waarde toe te voegen aan de ontwikkeling van marktvriendelijke producten door het nieuwe bedrijf. Fortis, een van de grootste spelers op de verzekeringsmarkt in Europa met succesvolle joint ventures in verschillende Aziatische landen brengt haar unieke ervaring met de ontwikkeling en de exploitatie van het bankverzekeringsmodel in de joint venture in wat de activiteiten van IDBI en Federal Bank ten goede zal komen. Het tekenen van dit Memorandum of Understanding (MoU) is een belangrijke stap naar het begin van levensverzekeringsactiviteiten. De partners zullen gezamenlijk de toezichthouder benaderen om de vereiste wettelijke goedkeuring te verkrijgen en zullen tevens een effectief bedrijfsmodel ontwikkelen om een breed aanbod aan producten op de Indiase verzekeringsmarkt te kunnen bieden."

Peer van Harten, CEO van Fortis Insurance International: "Deze samenwerkingsovereenkomst past precies in de zorgvuldig geplande expansiestrategie die wij vorig jaar hebben aangekondigd. Fortis krijgt hiermee een unieke kans om verzekeringsactiviteiten te ontplooien in een land dat snel uitgroeit tot een van de grootste verzekeringsmarkten ter wereld. Wij zijn zeer verheugd dat Federal Bank ons samenwerkingsverband met IDBI wil komen versterken. Het netwerk en de markt expertise van Federal Bank vormen een perfecte aanvulling op de distributiekanalen, vakkundigheid en ervaring van IDBI en Fortis. Wij zien uit naar het moment dat wij met de activiteiten van deze multi-channel levensverzekeraar kunnen starten en verheugen ons op een samenwerking waaraan alle partijen hun eigen specifieke bijdrage leveren."

Industrial Develoment Bank of India (IDBI) is een is een zogeheten 'scheduled' bank, opgericht en geregistreerd onder de Companies Act 1956, met statutaire zetel in Mumbai, India. IDBI heeft de status van openbare financiële instelling en valt tevens onder de nieuwe subcategorie "Other Public Sector Banks". De Indiase overheid bezit 52,68% van het uitstaande kapitaal van IDBI. IDBI werd in 1964 opgericht als een volle dochter van RBI met als doel kredieten en andere faciliteiten te verzorgen ter ontwikkeling van het bedrijfsleven. In 1976 werden de aandelen van RBI aan de centrale overheid overgedragen en werd IDBI tevens verantwoordelijk voor de coördinatie van de activiteiten van instellingen die het bedrijfsleven financieren, promoten of ontwikkelen. IDBI heeft een gevestigde zakelijke band met meer dan 3000 bedrijven en ruim vijf miljoen particuliere beleggers. De bank beschikt op dit moment over een netwerk van 181 kantoren, vier extension counters en 396 geldautomaten en biedt een scala van producten en diensten in de financiële sector aan zowel bedrijven als particulieren. De aangeboden diensten omvatten onder meer projectfinanciering, termijnleningen, werkkapitaalfaciliteiten, leasing, durfkapitaal, loan syndication, bedrijfsadviezen, juridische en technische adviezen aan bedrijven, en hypotheken en persoonlijke leningen aan particulieren. IDBI heeft een actieve rol gespeeld bij de sponsoring en ondersteuning van de ontwikkeling van belangrijke instellingen in de financiële sector in India en bij de oprichting van de Securities Exchange Board of India. IDBI sponsorde eveneens de National Stock Exchange of India, die als eerste de elektronische handel in aandelen in India heeft ingevoerd. De onderneming hanteert een losse werkrelatie met dochterondernemingen en gelieerde ondernemingen. Meer informatie vindt u op www.idbi.com en www.idbibank.com.

Federal Bank is opgericht en geregistreerd onder de Tranvancore Companies Act van 1931 en kreeg in 1959 zijn licentie onder de Banking Companies Act. In 1970 werd Federal Bank een commerciële bank onder de RBI Act, 1934, met statutaire zetel in Alwaye in de Indiase staat Kerala. De onderneming heeft geen echte grootaandeelhouders (wat men in India een 'dominant promoter group' noemt) en het aandeel is breed verhandelbaar via de National Stock Exchange en de beurzen van Mumbai en Kochin. Aan de Londense beurs heeft Federal Reserve daarnaast een notering van Global Depositary Receipts. De bank heeft 472 kantoren, 329 eigen geldautomaten, vier miljoen particuliere klanten en 6300 medewerkers. Federal Bank verzorgt een scala van financiële producten en heeft als een van de eerste traditionele banken van India een volledig geautomatiseerd netwerk van onderling met elkaar verbonden kantoren die overal bankdiensten kunnen verzorgen. Van die traditionele banken was Federal Reserve ook de eerste die kwam met internetbankieren via Fednet en (vooralsnog) de enige met een gateway voor elektronisch betalen, mobiel bankieren en een mobiele berichtenservice. De bank heeft voor deze technologische vernieuwingen vele prijzen en loftuitingen ontvangen. Federal Bank wordt beschouwd als een van de belangrijkste Indiase banken voor Indiase niet-ingezetenen en de relatie met deze groep heeft een lang verleden. Op 31 maart 2006 had de bank deposito's van INR 179 miljard, een eigen vermogen van INR 12,38 miljard en een nettowinst van INR 2,25 miljard. Meer informatie vindt u op www.federalbank.co.in

Fortis is een internationale financiële dienstverlener op het gebied van bankieren en verzekeren. Wij bieden onze particuliere, zakelijke en institutionele klanten een breed pakket van producten en diensten via de eigen kanalen, in samenwerking met het verzekeringsintermediair en via andere distributiepartners. Met een marktkapitalisatie van EUR 34,7 miljard (30/06/2006), behoort Fortis tot de twintig grootste financiële instellingen van Europa. Onze sterke solvabiliteit, onze aanwezigheid in 50 landen en de toewijding en het professionalisme van onze 58.000 medewerkers stellen ons in staat om mondiale kracht te combineren met lokale flexibiliteit, een combinatie die garant staat voor optimale dienstverlening. Meer informatie is beschikbaar op www.fortis.com

Perscontacten:

Brussel:


+32 (0)2 565 35 84
Utrecht:

+31 (0)30 226 32 19
Investor Relations:

Brussel:

+32 (0)2 510 53 78
Utrecht:

+31 (0)30 226 32 20