Gemeente Utrecht


2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
69 Vragen van mevrouw N.D. van den Broek
(vragen binnengekomen op 26 juni 2006
en antwoorden van het college verzonden op 11 juli 2006).


In het katern Utrecht Dichtbij van het AD van 24 juni (zie http://www.ad.nl/utrecht/article425856.ece) wordt aangegeven dat er een machtsstrijd gaande is tussen de verschillende deelnemers van het Muziekpaleis. Bij de behandeling van de kredietaanvraag op 1 juni heeft de gemeenteraad daar uitgebreid over gesproken. Er is zelfs een motie ingediend door de VVD om de gelijkwaardigheid van de verschillende partners vast te leggen. Hoewel de VVD ervan uit gaat dat de toezeggingen aldaar gestand worden gedaan, is de fractie wel verbaasd over de feitelijkheden die in het genoemde artikel worden genoemd. Zo wordt er gesproken over een stichting die door de gemeente is opgericht en over een persoon die gevraagd is om de organisatie van het nieuwe Muziekpaleis te ontwerpen. In het artikel wordt aangegeven dat zowel Tivoli als SJU hebben aangegeven dat niet te willen. De VVD hecht aan de gelijkwaardigheid van de drie partners en heeft daarom de volgende vragen:

1. Is het College bekend met het genoemde artikel?


Ja

2. Is er inderdaad een stichting opgericht en zo ja waarom?


Ja. De stichting Muziekpaleis Beheer is opgericht voor het werven en beheren van sponsorgelden en fondsen ten behoeve van de realisatie van het Muziekpaleis. Met name is de stichting opgericht om de sponsorgelden veilig te stellen die niet rechtstreeks aan de gemeente kunnen worden overgemaakt.

3. Indien de stichting is opgericht, waarom zijn daar de andere partners niet bij betrokken?


De muziekpartijen zijn geïnformeerd over de oprichting van deze stichting en hebben ingestemd met bovengenoemd doel.

4. Is Jan Jesserum gevraagd een organisatie voor het Muziekpaleis te ontwerpen? Kan het College toelichten wat de betrokkenheid van de andere partners was in deze?


Nee, de heer Jessurun is niet betrokken bij de organisatie-ontwikkeling van het muziekpaleis.

5. Kan het College aangeven hoe de gelijkwaardigheid in het verdere proces wordt gewaarborgd?


Wij gaan uit van gelijkwaardigheid (conform de overgenomen motie 34.) en zien erop toe dat dit ook zo wordt uitgevoerd . In overleg met alle betrokken partijen is een gezamenlijk werkverband ingesteld, bestaande uit de directies van de muziekpartners. Dit werkverband, onder leiding van een externe projektmanager, moet vóór 1 januari 2007, een geaktualiseerd ondernemingsplan opstellen".


---- --