Programma Elektronische Provincies


Provincie Utrecht wordt steeds veiliger (11 juli 2006)

Op 10 juli gaat de nieuwe Risicokaart van de provincie Utrecht online. De Risicokaart is een vernieuwde versie van de al bestaande risicokaart, die nu geheel is aangepast aan het landelijke model. Dit alles om de burger nog beter inzicht te geven in mogelijke risico's in zijn omgeving. Op de website www.risicokaart.nl staan deze risico's in de fysieke omgeving van de burger, zoals LPG-stations, opslag van gevaarlijke stoffen of gevaarlijk transport.

De commissie Oosting, ingesteld na de vuurwerkramp in Enschede, heeft aanbevolen dat de overheid de burger actief moet informeren over risico's. Gemeenten en provincies zijn daarmee aan de slag gegaan. Inmiddels zijn alle provinciale risicokaarten verder verfijnd en in één landelijk systeem ondergebracht. Door te klikken op een gemeente krijg je als burger een overzicht van risicoplekken. Klik je door dan verschijnt de risico-informatie per plek of object. Op de kaart staan ook 'kwetsbare objecten', dit zijn plekken waar veel mensen tegelijk aanwezig zijn, zoals ziekenhuizen, schouwburgen, etc. Voor de communicatie over de risico's zijn gemeenten zelf verantwoordelijk.

Preventie
Het communiceren over risico's is één ding, maar waar het om gaat is natuurlijk het beperken van de risico's. Daarom zorgen gemeenten, provincie, waterschappen én de Veiligheidsregio Utrecht voor een goede inventarisatie van de mogelijke risico's, maar ook voor goede crisisbeheersingsplannen en evacuatieplannen, in geval van calamiteiten. En natuurlijk wordt hiermee regelmatig geoefend. Bedrijven die mogelijk een risico vormen zijn al onderhevig aan allerlei vergunningen, op het gebied van geluid, stank en vervuiling van bodem of lucht. Ook mogen bepaalde bedrijven niet te dicht bij woonwijken liggen. Binnen onze volle provincie wordt met dit alles zo goed mogelijk rekening gehouden. Bedrijven leveren zelf hun risico-informatie aan gemeenten, zodat deze de informatie op de Risicokaart kunnen plaatsen. Provincie en gemeenten stimuleren bedrijven actief om ook zelf een Open dag te houden, een excursie, o.i.d.

Onderzoek door provincie Utrecht
Uit onderzoek van de provincie Utrecht is gebleken dat het belangrijkste voor de burger is om te weten "wat moet ik doen als er een ramp gebeurt". Omdat je dit nooit in het algemeen kunt zeggen, is het belangrijk dat je als burger weet welke risico's er bij jou in de buurt zijn. Of het bijvoorbeeld gaat om brandgevaar, ontploffingsgevaar of het inademen van gevaarlijke stoffen. Of een mogelijke dijkdoorbraak. Dan ben je beter voorbereid op wat je moet doen als zo'n situatie zich daadwerkelijk voordoet.

Informatie over veiligheid en de risicokaart is te raadplegen op www.risicokaart.nl en op de website van de provincie Utrecht www.provincie-utrecht.nl / www.risicokaart.provincie-utrecht.nl

Informatie: Bas Thomas, 030 - 258 2480,
bas.thomas@provincie-utrecht.nl of informeer rechtstreeks bij een gemeente.