Gemeente Amsterdam



Unieke telling dak- en thuislozen leidt tot uitbreiding opvang en zorg in 2006 en 2007

Het college van B&W heeft vandaag (dinsdag 11 juli) bekendgemaakt dat een unieke capaciteitsinventarisatie heeft aangetoond dat er 2630 dak- en thuislozen in Amsterdam zijn. Uit deze telling blijkt ook dat er meer behoefte is aan opvangplaatsen, inkomensbeheer, schuldhulpverlening en dagbesteding. Daarom worden er in 2006 en 2007 samen met de instellingen voor maatschappelijke opvang en DWI diverse maatregelen genomen om aan deze behoefte te voldoen.

Unieke telling
Het is voor het eerst dat `ontdubbelde' cijfers worden gepresenteerd. Elke instelling kent een eigen registratie. Veel cliënten kwamen in verschillende registraties voor. Daardoor was er geen goed totaalbeeld van het aantal daklozen en hun zorgbehoefte. In dit onderzoek zijn alle bestaande registraties naast elkaar gelegd en is één lijst gemaakt van alle cliënten. Uit de telling blijkt bijvoorbeeld dat 695 daklozen regelmatig gebruik maken van de nachtopvang en 516 voornamelijk op straat zwerven. Het aantal thuislozen dat gebruik maakt van de opvang is 1419. Ook zwerfjongeren zijn onderzocht. Onder de 2630 dak- en thuislozen zijn er 417 zwerfjongeren. Daarvan zijn 224 thuisloos en 193 dakloos. Van de daklozen jongeren verblijven er 170 in de nachtopvang. Uit de inventarisatie is tevens gebleken dat er tekorten zijn op de gebieden wonen, zorg, schuldhulpverlening, inkomensbeheer en dagbesteding.

Uitbreiding van de maatschappelijke opvang en zorg Een van de opvallendste constateringen is dat ruim 500 van de dak- en thuislozen voldoende vaardigheden hebben om weer zelfstandig te wonen. Het geven van ambulante zorg is daar wel een voorwaarde bij. Daarom zal fors ingezet worden op de begeleiding van deze mensen zodat ze niet meer in de nachtopvang hoeven maar zelfstandiger kunnen wonen. Groot voordeel daarbij is dat de woningcorporaties hebben toegezegd 150 woningen per jaar extra te realiseren voor opvang.

Om de tekorten op te lossen worden in 2006 en 2007 vele maatregelen genomen. Ongeveer 350 extra plaatsen in de opvang worden gerealiseerd. De Dienst Werk en Inkomen gaat in 2006 300 extra trajecten schuldhulpverlening verzorgen en 200 trajecten inkomensbeheer. Ook de dagbesteding wordt uitgebreid: 500 in 2006 en 950 in 2007. De financiering van deze uitbreidingen wordt gevonden binnen de gemeentelijke budgetten en uit de AWBZ gelden van het rijk.

Prestatieafspraken met instellingen Om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen worden met de instellingen prestatieafspraken gemaakt. Er komt een nieuwe systematiek voor de bekostiging voor Persberichten van de gemeente Amsterdam zijn ook te vinden onder: http://www.amsterdam.nl/persberichten. Een RSS-feed is beschikbaar op het adres: http://www.amsterdam.nl/xml/latestnews.xml

11 juli 2006 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 099 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2

de nachtopvang, woonvoorzieningen en begeleid wonen. Inmiddels zijn met de instellingen al goede afspraken gemaakt over het ontwikkelen van de kwaliteitsnormen en het tempo van de invoering van de prestatieafspraken.

Ambitie rood-groen college
In het programakkoord staat de ambitie om in 2010 alle dak- en thuislozen en verslaafden een persoonsgericht aanbod voor zorg en onderdak aan te kunnen bieden. Dat betekent niet iedereen van straat maar wel zorg en (vormen van) wonen voor degenen die dat willen. De maatschappelijke opvang wordt de komende vier jaar verder verbeterd door uitbreiding van de opvang, verbetering van de ketenaanpak en maatwerk bij het bieden van hulptrajecten. De maatregelen die vandaag bekend zijn gemaakt zijn een eerste stap hierin. Na de zomer zal meer bekend worden over de ketenaanpak en de voorstellen om het G4 geld voor de maatschappelijke opvang te besteden.

Pb-099