Ministerie van Defensie

11-07-2006 21:06

VLIEGBASIS TWENTHE NU GEEN VLIEGBASIS MEER

Vliegbasis Twenthe is sinds vandaag nog slechts een luchtmachtbasis. Kolonel Ralph Reefman gaf als laatste commandant het bevel over de vliegbasis terug aan de Commandant der Luchtstrijdkrachten, waargenomen door zijn plaatsvervanger, generaal-majoor Freek Meulman. Die droeg op zijn beurt het commando over luchtmachtbasis Twenthe, inclusief het resterende personeel, over aan luitenant-kolonel Cor Pronk.

Twenthe verloor eerder al de operationele status met de opheffing van het 315 Squadron, bestaande uit F-16 jachtvliegtuigen, en de verplaatsing van het 313 Squadron, eveneens een F-16 eenheid, naar vliegbasis Volkel. Met de commandoteruggave is een volgende stap gezet richting sluiting van Twenthe in december 2007. Tot die tijd worden onder meer achttien F-16âs, die zijn verkocht aan Chili, bedrijfsgereed gemaakt voor de overdracht aan het Zuid-Amerikaanse land.

De Twentse basis die ooit twaalfhonderd werknemers telde, biedt tot de sluiting nog werkgelegenheid voor ongeveer 350 mensen. Tot nu toe zijn er geen gedwongen ontslagen gevallen.