Partij van de Arbeid


Den Haag, 10 juli 2006


Honderd jaar zeehondenopvang in Pieterburen


Lenie 't Hart en het PvdA Tweede-Kamerlid en Dierenbeschermer van het Jaar Harm Evert Waalkens krijgen woensdag 12 juli het eerste boek aan over 100 jaar zeehondenopvang in Pieterburen aangeboden."Honderd jaar zeehondenopvang is een prestatie van formaat, maar 100 jaar is een peulenschil als je bedenkt hoeveel zeehondenlevensjaren er gespaard zijn.", aldus Waalkens.


Waalkens ziet de zeehond als ambassadeur van een schone Waddenzee. Dankzij deze dieren wordt zichtbaar gemaakt of en hoe ernstig het water vervuild is. De Waddenzee is een zeer kwetsbaar gebied geworden door allerlei economische activiteiten die daar plaatsvinden.


Waalkens noemt ook Lenie 't Hart een ambassadeur: Het zeehondencentrum in Pieterburen is inmiddels betrokken bij internationale projecten in onder meer Mauritanië, Griekenland en zelfs Iran. Het delen van kennis en doorgeven van vaardigheden is een belangrijke taak voor het centrum geworden. In Nederland gaat het beter met de zeehond, helaas kan dat nog niet wereldwijd gesteld worden.


Harm Evert Waalkens wijst hierbij op de inhumane zeehondenjacht in Canada.
"De PvdA in de Tweede Kamer is bezig aan een wet om de import van zeehondenbont naar Nederland te verbieden. Mogelijk wordt door dergelijke wetgeving de druk op Canada zo groot, dat ze besluiten de jacht te stoppen", hoopt hij.


Honderd jaar zeehondenopvang, het was en is nog steeds een succesvol particulier initiatief dat alle steun verdient. Steun voor een centrum dat internationaal mensen opleidt, onderzoek faciliteert en aandacht blijft vragen voor de kwetsbaarheid van ecosystemen.