Vrije Universiteit Amsterdam

Vrije Universiteit Amsterdam

Nieuws

Glazen Griffioen

Maak kans op wetenschapsjournalistiekprijs van 10.000! In de moderne kennissamenleving is het van groot belang dat de resultaten van wetenschappelijk onderzoek voor een breed publiek toegankelijk zijn. Voor de tweede maal organiseert VU podium daarom de Glazen Griffioen, de jaarlijkse prijs voor jong wetenschapsjournalistiek talent, tot 35 jaar oud. Hoogleraar Internationale communicatie Cees Hamelink is voorzitter van de jury. De prijs, mede mogelijk gemaakt door de Vereniging VU-Windesheim, bestaat uit een geldbedrag van 10.000 en een glasobject (de Glazen Griffioen). Er kan werk worden ingestuurd tot uiterlijk 15 september 2006.

Vorig jaar won Marcel Crok de prijs met zijn spraakmakende artikel Klimaat verandert door foute statistiek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Natuurwetenschap & Techniek, waarvan Crok redacteur is. De uitverkiezing van dit artikel, waarin de schrijver gangbare theorieën in twijfel trekt, gaf aanleiding tot veel discussie in de media, maar vooral ook in de kring van wetenschapsjournalisten.

Jonge wetenschapsjournalisten kunnen ook dit jaar weer zelf werk inzenden. Maar ook derden, zoals hoofd- en eindredacteuren, lezers, kijkers of luisteraars worden nadrukkelijk uitgenodigd werk van kandidaten voor te dragen. In aanmerking voor de Glazen Griffioen komt werk van journalisten tot 35 jaar, mits gepubliceerd of uitgezonden in het jaar voorafgaand aan de sluitingsdatum van de inzending (tussen medio augustus 2005 en 15 september 2006). Onder wetenschapsjournalistiek werk rekent de jury niet alleen geschreven artikelen, maar vooral ook audiovisuele producten met actueel wetenschappelijk onderzoek, of toepassingen daarvan als onderwerp.

Artikelen inzenden
Als u werk wilt inzenden of meer informatie wilt, kan dat bij: VU podium, drs. Gert J. Peelen
De Boelelaan 1091, Kamer 1H-08
1081 HV Amsterdam
T 020 5989292
E vupodium@dienst.vu.nl
Vermeld Wetenschapsjournalistiekprijs

Prijsuitreiking
Juryvoorzitter Cees Hamelink reikt de prijs uit tijdens het journalistiek symposium in Christelijke Hogeschool Windesheim op woensdag 15 november 2006. Tijdens het symposium debatteren vertegenwoordigers van de gedrukte en audiovisuele media over de centrale vraag. Is wetenschapsjournalistiek voer voor vakidioten of een journalistiek specialisme als alle andere?
Medewerking verlenen Govert Schilling (wetenschapsjournalist en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Wetenschapsjournalisten), Jan Rietman (docent bij de opleiding Journalistiek van Windesheim.), Rob van Hattem (Noorderlicht), Monique Punter (hoofdredactrice KIJK), Karin van Gilst (hoofdredactrice VIVA, oud-hoofdredacteur Intermediair), Hendrik Spiering, (chef wetenschap- en onderwijsredactie NRC Handelsblad) en Marieke Schilp (hoofdredactrice Ad Valvas).

Achtergronden
De Glazen Griffioen is een initiatief van vier samenwerkende hoger (wetenschappelijke) instellingen: de Vrije Universiteit, het VU medisch centrum, Windesheim en de Vereniging VU-Windesheim. Doel van de Glazen Griffioen is de kwaliteit van de wetenschapsjournalistiek te bevorderen.

De Vrije Universiteit heeft een bijzondere relatie met wetenschapscommunicatie. De Glazen Griffioen past hierin. Zo heeft zij in 2003 een eredoctoraat uitgereikt aan Karel Knip, wetenschapsjournalist van NRC Handelsblad. Kort daarna is het Da Vinci Instituut, Centrum voor Wetenschapscommunicatie opgericht, met als doel een nationaal expertisecentrum te worden op dit gebied. In 2004 werd voor de eerste maal een interne prijs voor wetenschapscommunicatie uitgereikt.
Aan het VU medisch centrum is prof. dr. Frans Meijman verbonden met als leeropdracht de biomedische wetenschapsvoorlichting en journalistiek en de geschiedenis daarvan. Windesheim biedt twee bacheloropleidingen Journalistiek aan, namelijk gericht op de geschreven en op de audiovisuele journalistiek. Communicatie is ook een speerpunt in het onderwijs en onderzoek van zowel de Vrije Universiteit als Hogeschool Windesheim. Gezamenlijk startten zij in september 2005 een master Journalistiek.

Let op: Om mee te dingen naar de Glazen Griffioen moet het werk voor 15 september 2006 in het bezit zijn van de jury.

Reglement Glazen Griffioen

vupodium@dienst.vu.nl

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam