Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Twintig miljoen voor grote apparaten

11 juli 2006

NWO investeert in vijf nationale onderzoeksfaciliteiten

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 19,5 miljoen euro toegekend voor de aanschaf van vijf grote apparaten. De onderzoeksfaciliteiten zijn van nationaal belang en komen te staan bij universiteiten en instituten.

Met deze honoreringen krijgt Nederland de beschikking over een aantal unieke faciliteiten die een belangrijke bijdrage zullen leveren aan innovatief wetenschappelijk onderzoek van hoge kwaliteit.

Geleidelijk minder harde bèta

NWO ontving vijftien aanvragen voor in totaal 66,8 miljoen euro. De aanvragen en toekenningen verschuiven de laatste jaren geleidelijk van de harde-bètawetenschappen naar de levenswetenschappen en de alfa-gammawetenschappen.

NWO-Groot

De subsidies komen uit het investeringsprogramma NWO-Groot. Dat programma richt zich op majeure investeringen met een landelijke functie die de spankracht van de betrokken instelling te boven gaat. Een commissie kijkt naar de wetenschappelijke kwaliteit, het nationale belang en de nationale toegankelijkheid. De commissie beoordeelt de papieren aanvragen en gaat op bezoek bij de aanvragers.

Hier vindt u korte samenvattingen van de vijf gehonoreerde projecten.

..............................

Noot voor de redactie,

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek