Provincie Noord-Holland

PERSBERICHT

PvdA blij met zeven nieuwe stations in Noord-Holland

De statenfractie van de PvdA is blij met de komst van zeven nieuwe stations in Noord-Holland. Gemeenten, NS en Prorail hebben daar overeenstemming over bereikt. Wel wil de PvdA dat de provincie nu al gaat nadenken over hoe de aansluiting op andere vormen van openbaar vervoer op deze stations goed geregeld kan worden. Bovendien zou de provincie actief moeten investeren in de aanleg van nieuwe stations op andere plekken in Noord-Holland.

De Nederlandse Spoorwegen, Prorail en gemeenten hebben overeenstemming bereikt over een investering van 171 miljoen euro tussen 2008 en 2012 in onder meer de aanleg van nieuwe stations in het noordelijk deel van de Randstad. Noord-Holland krijgt er zeven stations bij. Daarvan liggen er drie in Amsterdam: Sloterdijk-Hemboog, Holendrecht en Watergraafsmeer. Daarnaast komen er nieuwe stations in Purmerend-Weidevenne, Haarlem-West, Zwanenburg-Halfweg en wordt het station Krommenie-Assendelft verplaatst.

In december vorig jaar heeft de PvdA al eens een werkbezoek gebracht aan een aantal locaties voor mogelijke nieuwe stations in de provincie. Ook de locaties van de nieuwe stations Purmerend-Weidevenne en Haarlem-West werden bezocht. PvdA-statenlid Wiebe de Haan: "De PvdA heeft altijd gepleit voor de aanleg van deze stations. Wij vinden het belangrijk om te investeren in beter openbaar vervoer. Het blijkt dat sommige plekken in de provincie nog moeilijk per trein bereikbaar zijn, terwijl de vraag wel groot is. Wij zijn dan ook erg blij dat er op een aantal van deze plekken nu een station komt".

De PvdA wil dat de provincie nu al gaat nadenken over een goede aansluiting op andere vormen van openbaar vervoer bij deze stations. De Haan: "Het is natuurlijk prachtig dat er stations bij komen, maar je moet daar dan ook wel goed kunnen overstappen op bus, tram, metro of ov-taxi. Wij verwachten van de provincie dat men nu al gaat nadenken over hoe deze aansluiting zo goed mogelijk geregeld kan worden".

Daarnaast blijft de PvdA bepleiten dat de provincie actief moet investeren in de aanleg van nieuwe stations. De Haan: "Ook op andere plekken in de provincie zijn nieuwe stations gewenst. Prorail is alleen bereid hier nieuwe stations te bouwen als de overheid meebetaalt. De PvdA vindt dat de provincie actief zou moeten gaan investeren in de stations. De provincie Gelderland doet dit bijvoorbeeld al, onder meer op de lijn Ede - Amersfoort, bij Apeldoorn en bij Doetinchem. Noord-Holland zou daar een voorbeeld aan kunnen nemen".


*** EINDE PERSBERICHT ***