Onderzoek aanhouding LSVb voorzitter GroenLinks

12 juli 2006

GroenLinks wil dat minister Bot onderzoek doet naar de aanhouding van LSVb-voorzitter Irene van den Broek op de luchthaven van Moskou. Omdat Van den Broek tevens initiatiefneemster is van actiegroep Mission to Moskou, vreest GroenLinks dat Russische autoriteiten mogelijk actief meewerken aan het weren van door Wit-Rusland ongewenst verklaarde personen. Mocht hier sprake zijn van actieve steun aan het bewind van Loekasjenko, dan dient Nederland, niet alleen met klem te protesteren bij Rusland, maar via de Europese Unie ook druk uit te oefenen opdat deze steun beëindigd wordt. Farah Karimi

Vragen van het lid Karimi (GroenLinks) aan de minister van Buitenlandse Zaken over het feit dat de voorzitter van de LSVb, tevens lid van 'Mission to Minsk', is opgepakt op de luchthaven van Moskou, d.d. 12 juli 2006.


1. Kent u het bericht dat de voorzitter van de LSVb, Irene van den Broek, door douaneambtenaren is opgepakt op de luchthaven van Moskou (ANP, 11 & 12 juli 2006)

2. Acht u het mogelijk dat het motief voor deze aanhouding gelegen is in het feit dat de betrokkene tevens initiatiefneemster is van actiegroep Mission to Minsk?

3. Kan hieruit worden afgeleid dat Wit-Rusland een lijst van ongewenste personen heeft opgesteld en in handen heeft gesteld van de Russische autoriteiten?

4. Heeft u ook een verklaring voor het feit dat de Russische autoriteiten bereid zijn hun medewerking te verlenen aan het weren van ongewenste personen, die richting Wit Rusland (of haar buurlanden) willen reizen?

5. Bent u bereid de exacte toedracht te onderzoeken, door onder meer de Russische ambassade opheldering te vragen en als daar aanleiding toe is protest aan te tekenen?

6. Bent u bereid, zodra u daar aanwijzingen voor heeft, in Europees Unie verband actie te ondernemen als blijkt dat Russische autoriteiten hand en spandiensten verrichten voor het Wit-Russische bewind van dictator Loekasjenko?

«