KNWV

Nieuwsbericht Zeilen

12-7-2006

Team Branche Bureau wereldkampioen in de J22

Team Branche Bureau, bestaande uit Jeroen den Boer, Sanne Botterweg, Martijn Punt en Truus Vissia, is in Quiberon wereldkampioen J22 2006 geworden. Eerder dit jaar wonnen zij ook al het Nederlands
kampioenschap in Medemblik.

In totaal zijn er 12 wedstrijden gevaren waarbij de twee slechtste resultaten mochten worden afgetrokken. Jeroen den Boer en zijn team hebben een constante serie gevaren getuige de 14e en 8e plaats als aftrek. In een veld met 43 boten hebben zij 48 punten behaald, twee minder dan team Witte Pijl met Huib Bannier, Paul Manuel en Jan Willem Landre. Derde is de wereldkampioen 2005 geworden, team Magic Marine, met 56 punten.

De strijd bleef tot aan het laatste rak in de laatste wedstrijd spannend, waarbij drie team kans hadden op die felbegeerde
wereldtitel. Voor de laatste wedstrijd voerde Team Magic Marine (Tjarco Timmermans) de lijst aan, gevolgd door Team Witte Pijl (Huib Bannier) en Team Branche Bureau (Jeroen den Boer) op respectievelijk twee en vier punten.

Niemand kon voorspellen wat er zou gaan gebeuren. De hele week namelijk bleek het water en vooral de wind van Quiberon erg
onvoorspelbaar. De wedstrijden werden gekenmerkt door extremen. Hoge temperaturen, dan weer een shift uiterst links, maar vooral de wind op uiterst rechts was toch vaak doorslaggevend die eerste dagen.

Bijna alle favorieten liepen ernstige klassementschade op die op dat moment niet te herstellen leek. Sven Machielsen zei na de tweede dag welcome to the boulevard of broken dreams. Dreams leken wel uit te komen voor de teams van Jan (Sjoerd Wasserval), Jedi (Michiel
Steltenpol), Huib Bannier en toch ook Team Magic Marine. Zij kwamen na heeft eigenlijk alle dagen onopvallend maar sterk gevaren, loerend op die ene kans.

Gelukkig kwam op de vierde dag toch eindelijk wind. In de ochtend windkracht 3, die per wedstrijd met een windkracht toenam, zodat de J22teams de laatste wedstrijd met een dikke zes over de baan konden gieren. Eindelijk planeren en ook met die stevige wind waren de shifts nog steeds aanwezig. Sommigen waren even vergeten hoe het moest en ging genadeloos onderuit. Gelukkig konden zij van de gelegenheid gebruik maken om de onderkant van de kiel te inspecteren. Schade aan materiaal was er nauwelijks, schade aan imagos daardoor des te meer....s Avonds in de tent en later in Café du Midi werd onder het genot van een goed glas bier en rosé alles hersteld.

De laatste dag wer ongekend spannend. Zeker omdat er twee wedstrijden op het programma stonden en er nog alles mogelijk was. De weergoden speelden weer eens parten waardoor er uitstel was en na 12.30 uur zou er niet meer gestart wordenHet uitstel leek in het voordeel van Team Magic Marine. Zij stonden immers op een eerste plaats. Een uur voordat Tjarco en zijn team zich wederom als wereldkampioen konden laten kronen, kwam er wind en werd er gestart.

De drie leiders in het klassement gingen ieder hun eigen kant op en bij de eerste boei lag de Witte Pijl op kampioenskoers. Tjarco ging te ver naar links, terwijl de druk en shifts op rechts zaten. Ook Huib ging iets te ver naar binnen, waardoor Jeroen den Boer op rechts meters kon goedmaken. De voorsprong slonk en in het tweede lange kruisrak kroop Jeroen steeds verder naar voren. Als derde - met Huib op een vijfde (en nog steeds kampioen) plaats - ging Team Branche Bureau het laatste spi-rak in. Daarin pakten zij de twee koplopers van die race ook nog eens in en gingen als kampioen de laatste benedenboei rond om daarna de sprint naar de finish professioneel af te maken. Huib en zijn mannen bleven steken op een vijfde plaats en kwamen twee punten tekort voor de wereldtitel.

Al met al was het een mooi evenement met een mooie winnaar. De organisatie tijdens en rond de wedstrijden was goed en het was in een tijdelijk Nederlands Quiberon erg gezellig.

Het lijkt overigens een trend te worden om in een jaar zowel
wereldkampioen als Nederlands kampioen te worden. Wie is de volgende in Zuid Afrika?

Internetadres: www.j22.nl