D66

Minister Van der Hoeven van Onderwijs stelt 29 miljoen euro beschikbaar voor het behouden van pas afgestudeerden voor het onderwijs. Zij voert daarmee een voorstel van D66 uit.

Een deel van de afgestudeerden van de pabo (lerarenopleiding basisonderwijs) kan momenteel niet meteen een baan vinden in het onderwijs. Velen van hen keren het onderwijs daarom de rug toe. Over een paar jaar zal er echter een groot tekort aan leraren zijn. D66-Kamerlid Boris Dittrich heeft daarom eind vorig jaar voorgesteld om extra geld vrij te maken voor beginnende leraren. Zo kan deze groep toch een baan als leraar krijgen en blijven deze jonge leraren behouden voor het onderwijs. Scholen krijgen tijdelijk extra leraren en kunnen daardoor over een paar jaar gemakkelijker de verwachte pensioengolf onder docenten opvangen. Dittrich is blij dat zijn voorstel nu in de praktijk wordt gebracht: Er gaan veel talentvolle leraren voor het onderwijs verloren, terwijl we hen zo hard nodig hebben. Deze regeling is een investering in de toekomst van het onderwijs in Nederland.

De extra middelen worden verdeeld over twaalf regios die de grootste werkloosheid onder pas afgestudeerde leraren kennen. De middelen kunnen ook ingezet worden om basisschoolleraren door te laten stromen naar het voortgezet onderwijs.

12-7-2006 10:52