D66

Vragen van het lid Bakker (D66) aan de Minister van Buitenlandse Zaken over Russische steun aan het Wit-Russisch visum beleid naar aanleiding van de arrestatie van een Nederlandse studente in Moskou.

1. Kunt u de Kamer op de hoogte stellen van de gang van zaken rondom de arrestatie van de Nederlandse Irene van den Broek op 11 juli 2006 in Moskou? Op welke manier hebben de Russische autoriteiten Nederland hierover geïnformeerd, hoe beoordeelt u de gronden voor de arrestatie, welke rol heeft Nederland gespeeld in de afwikkeling?

2. Hoe kan het dat de studente op basis van Wit-Russisch visum beleid, in bezit zijnde van een geldig Russisch visum in Moskou werd gearresteerd? Wat kunt u zeggen over de nauwe contacten die Rusland met wit-Rusland onderhoudt, gezien de uitwisseling van informatie tussen deze autoriteiten, die nodig was om tot de arrestatie te komen?

3. Hoe waardeert u de steun van Rusland aan de Wit-Russische dictatuur die uit de arrestatie blijkt? Welke stappen zult u bilateraal en binnen de Europese unie nemen om de banden tussen Rusland en Wit-Rusland aan te kaarten?

4. Welke stappen zult u ondernemen om in de toekomst Nederlandse burgers te beschermen tegen de Wit-Russische autoriteiten, ook wanneer ze zich in andere landen waaronder Rusland bevinden?

12-7-2006 11:03