D66

Minister van der Hoeven maakt bekend tegemoet te komen aan de wens van D66 om het Internationaal Baccalaureaat (IB) open te stellen voor meer leerlingen. D66-Kamerlid Ursie Lambrechts heeft een experiment met het IB al eerder afgedwongen door een meerderheid van de Tweede Kamer achter zich te verzamelen.

De minister wil een beperkt aantal scholen dat al ervaring heeft met internationaal onderwijs of tweetalig onderwijs voor een periode van 4 jaar toestemming geven het IB aan te bieden. Om toegelaten te worden moeten leerlingen minimaal een havo-diploma of een overgangsbewijs 4/5 vwo hebben. Verder heeft zij voorwaarden gesteld om het niveau van het vak Nederlands te waarborgen. De minister overweegt via de Wet Tegemoetkoming Onderwijsbijdrage en Schoolkosten (WTOS) minder draagkrachtige ouders tegemoet te komen in de extra kosten van het IB.

Lambrechts vindt de voorwaarden die de minister stelt voor het merendeel redelijk, met een paar aantekeningen. De periode van 4 jaar is vrij kort en biedt scholen die moeten investeren om het IB aan te mogen bieden weinig houvast. Daarnaast zou ik graag meer garanties zien dat ook kinderen van minder draagkrachtige ouders het IB kunnen volgen. Lambrechts pleit ook voor financiële ondersteuning van de pilots: We trekken veel geld uit voor onderwijsvernieuwingen, waarvan een groot deel gaat naar experimenten waarvan de opbrengst onzeker is. Ik denk dat het IB wel een wezenlijke bijdrage kan leveren aan het onderwijs in Nederland en dat een bijdrage aan het welslagen van de IB-pilots een verstandige investering is. Het IB heeft zich immers al bewezen in talloze andere landen.

12-7-2006 10:35