Gemeente Schiedam


College zet met Voorjaarsnota lijn uit voor de toekomst

Voor bijna zes miljoen Euro aan investeringen extra in Schiedam

Het uiterlijk van de stad wordt verbeterd. De Kippenbrug en de Proveniersbrug worden gerenoveerd. Voor de herstructurering van winkelcentrum Hof van Spaland is geld uitgetrokken. Er gaat extra geld naar de zwembaden. Er wordt een kunstgrasveld aangelegd in sportpark Thurlede. Er komt een ton extra voor wijkgericht werken.

Het zijn slechts een paar van de plannen die het college in 2007 en de jaren erop wil verwezenlijken. De complete lijst plannen is opgenomen in de zogeheten Voorjaarsnota die jaarlijks uitkomt aan het begin van de zomer. De nota bevat voorstellen tot het doen van uitgaven voor het komend kalenderjaar en de jaren erop. Burgemeester en Wethouders hebben in totaal 99 voorstellen aangenomen. Daarmee is een bedrag gemoeid van 5.668.209 Euro. De gemeenteraad heeft zich inmiddels akkoord verklaard met de Voorjaarsnota.

Wethouder Menno Siljee (van onder meer financiën) is tevreden met het resultaat: Het college heeft nu de eerste stappen genomen om woorden om te zetten in daden. De plannen zijn een vertaling van waar we als Burgemeester en Wethouders voor staan; een vertaling van de afspraken die we hebben gemaakt in het coalitieakkoord bij het aantreden van de nieuwe wethouders. Het collegewerkprogramma dat nu wordt opgesteld in samenspraak overigens met de stad zal dezelfde toonzetting krijgen.

Als voorbeeld noemt wethouder Siljee de financiële middelen die in de Voorjaarsnota zijn gereserveerd voor onder meer het meedoen van mensen in de wijken, voor het uiterlijk en de veiligheid van de stad, voor de jeugd en voor marketing en acquisitie. Een goeddraaiende plaatselijke economie is belangrijk voor alle Schiedammers. Daarbij hoort ook het stimuleren van het werkgelegenheidsbeleid. Daarvoor hebben we 350.000 Euro uitgetrokken. Dat geld is bedoeld voor ID-ers die een doorstroombaan hebben en van wie de subsidie stopt. Per geval zal worden beoordeeld of en hoe deze personen het beste kunnen worden begeleid. Aan de ene kant hebben we als college aandacht voor mensen die willen en kunnen, aan de andere kant is er ook aandacht voor mensen die echt niet kunnen. Zo is de herinvoering van de kwijtschelding van de afvalstoffenheffing opgenomen voor Schiedammers die moeten rondkomen van een minimuminkomen. Daarmee is een bedrag van 800.000 Euro gemoeid.

Andere opvallende prioriteiten in de Voorjaarsnota zijn:
* Onder de noemers `uitbreiding schoolmaatschappelijk werk en `jeugd en opvoeding wordt extra ondersteuning geboden aan de jeugd.
* De medewerkers van de lichtblauwe brigade zullen meer buiten kantooruren worden ingezet.

* Er komt een voorziening voor de terugkoppeling van klachten en meldingen over de openbare ruimte.

* Er wordt meer geld uitgetrokken om te stimuleren door er nog meer aansprekende evenementen in de stad zullen plaatsvinden.
* Ook het beleid om de winkelleegstand aan te pakken blijft van kracht door voortzetting van de subsidie aan de Stichting Winkelontwikkeling Schiedam.

* Er wordt een budgetsubsidie beschikbaar gesteld voor het Filmhuis en het Jeugdtheater in de nieuwe huisvesting. Daarnaast zal ook stadstheatergezelschap Els Inc. de komende jaren door kunnen.
* De gemeente zal samen met de bewoners van De Velden voor de hele wijk zoeken naar een duurzame oplossing voor de extreme verzakkingen.

De in de Voorjaarsnota genoemde punten komen mede voort uit het vorige week gepresenteerde College Werkprogramma - dat in samenspraak met de stad verder wordt uitgewerkt - en voor de begroting die in het najaar uitkomt. Menno Siljee: We gaan nu bijna zes miljoen extra investeren in de stad, maar er valt ook nog een financieel gat te dichten. Daaraan gaan we als college keihard werken. We zullen duidelijke keuzes moeten maken. Wat belangrijk is voor Schiedam, maar vooral voor alle Schiedammers, zal daarbij uiteraard centraal staan.