VVD


12-7-2006

Somaly Mam kandidaat voor de Sakharovprijs


- VVDer draagt strijdster tegen mensenhandel en kinderprositutie voor
-

De Cambodjaanse strijdster tegen mensenhandel en kinderprostitutie Somaly Mam wordt door VVD-europarlementariër Jules Maaten voorgedragen als kandidaat voor de Andrei Sakharov Prijs, die jaarlijks door het Europees Parlement wordt toegekend aan persoonlijkheden of organisaties die de mensenrechten en de fundamentele vrijheden verdedigen.

Somaly Mam is geboren in Cambodja en werd in haar jeugd gedwongen tot prostitutie. Nadat zij zich na lange tijd hieruit ontworstelde, richtte zij in 1996 op 30-jarige leeftijd de hulporganisatie AFESIP (Agir pour les Femmes en Situation Précaire) op. Haar hulporganisatie zet zich in voor slachtoffers van mensenhandel en seksuele uitbuiting. In 1998 ontving zij voor haar verdiensten al de 'Premios Príncipe de Asturias' en in 2006 was ze een van de acht fakkeldragers bij de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen.

Lid van de Zuid Oost Azie-commissie van het Europees Parlement Jules Maaten: "Haar inzet en gedrevenheid om slachtoffers van mensenhandel en kinderprostitutie in Cambodja, Thailand en Vietnam hulp te bieden, maken haar een buitengewoon geschikte kandidaat voor de Sakharovprijs."

De kandidatuur wordt mede ingediend door zes andere Europarlementariërs van de christen-democratische, socialistische en groene fracties uit België, Frankrijk, Hongarije, Duitsland, Italië en Litouwen.

De lijst van initiatiefnemers:
Marc TARABELLA, MEP, PSE, BELGIUM, Vice Chairman of the Asean delegation
Veronique MATHIEU, MEP, PPE, FRANCE, Vice Chairman of the Asean delegation
Csaba ORY, MEP, PPE, HUNGARY
Jules MAATEN, MEP, ALDE, NETHERLANDS
Frithjof SCHMIDT, MEP, VERTS ALE, GERMANY
Gintaras DIDZIOKAS, MEP, UEN, LITHUANIA
Vincenzo LAVARRA, PSE, ITALY