Gemeente Breda

Gemeente gaat buurteconomie in Heuvel bevorderen

Burgemeester en wethouders hebben ingestemd met een voorstel om de buurteconomie in Heuvel te bevorderen.

Bevordering van de buurteconomie is één van de doelstellingen, die bewoners, woningcorporaties en gemeente gezamenlijk hebben vastgesteld bij de opstelling van de Ontwikkelingsvisie 2001-2015 voor Heuvel. Daarom gaan er op korte termijn vier projecten van start die zich richten op jongeren, werklozen en startende ondernemers, op organisaties die werkzaam zijn in Heuvel en op aanbieders van bedrijfsruimte.

Het jongerenproject, dat wordt uitgevoerd door een jongerenwerker van Vertizontaal, richt zich op 12- tot en met 15-jarigen. Doel van dit project is de jongeren in de overgang van de basis- naar de middelbare school te begeleiden, omdat er in deze levensfase nogal wat verandert in de (sociale) omgeving, de scholing en het dagelijks ritme van de jongeren.

Voor werklozen tot 40 jaar gaat een project van start, waar in eerste instantie 50 mensen aan gaan deelnemen. Doel van dit project, dat uitgevoerd wordt door een reïntegratiebedrijf, is dat mensen werkervaring opdoen, zodat ze door kunnen stromen naar betaald of vrijwilligerswerk. Het streven is om eind 2008 20% van de deelnemers aan werk te hebben geholpen. Het project wordt jaarlijks geëvalueerd.

Verder wordt een bedrijvencoach aangetrokken, die (etnische) ondernemers in Heuvel gaat adviseren en begeleiden bij het starten van een eigen bedrijf. De bedrijvencoach begeleidt en adviseert ook doorstarters en voert een actief promotiebeleid. Samen met de deelnemers aan het jongeren- en het werklozenproject krijgt de bedrijvencoach een plaats in het schoolgebouw aan Dr. Struyckenstraat 100, dat onlangs is aangekocht door woningcorporatie Laurentius.

Om de werkgelegenheid verder te verbeteren zijn in de Ontwikkelingsvisie voor Heuvel 2001-2015 ook enkele locaties opgenomen waar wonen en werken worden gecombineerd. Eén van die locaties is het VOS-terrein (Verbetenstraat-Oosterstraat-Scheldestraat) waar het accent komt te liggen op ambachtelijke bedrijvigheid. Ook de kleinschalige bedrijvigheid aan de Dr. Struyckenstraat wordt verder versterkt en het Dr. Struyckenplein en het Mgr. Nolensplein krijgen winkel- en sociaal maatschappelijke voorzieningen.

Om Heuvel beter te positioneren op de commerciële vastgoedkaart van de stad wordt er tot slot een "Heuvel commercieel vastgoedtafel" ingesteld. Doel hiervan is onder andere de aanbieders van bedrijfsruimte te informeren, de processen van samenwerking te bespoedigen en de communicatie over de verschillende plannen te stroomlijnen.

Breda, 12 juli 2006