Gemeente Hilversum

Nieuwe stap in regionale samenwerking Wmo

12 juli 2006
De gemeenten binnen de Gooi- en Vechtstreek hebben besloten met het oog op de Europese aanbesteding van de Huishoudelijke Verzorging (onderdeel Wet maatschappelijk ondersteuning, Wmo) nader te gaan samenwerken. In verband daarmee ondertekenen ze op donderdag 13 juli om 15.15 uur bijgaand convenant. Plaats van handeling is het GGD-kantoor, Brinklaan 138 in Bussum.

Per 1 januari 2007 treedt de Wet Maatschappelijke Ondersteuning in werking. De gemeenten worden dan onder meer verantwoordelijk voor de toekenning van huishoudelijke verzorging (HV). Burgers die al dan niet tijdelijk te maken hebben met een lichamelijk of verstandelijke beperking kunnen daar dan een beroep op doen.
De negen gemeenten in de regio 't Gooi en de noordelijke Vechtstreek hebben besloten ook op dit onderdeel van de WMO samen te werken en deze vorm van zorg gezamenlijk via een Europese aanbesteding in te kopen. Dit is vastgelegd in het convenant. In deze overeenkomst is vastgelegd hoe in de aanbestedingsprocedure zal worden gehandeld, zowel door de ambtelijke werkgroep Inkoop Huishoudelijke Verzorging als door de verantwoordelijke bestuurders en de colleges van burgemeester en wethouders.

Overigens is het convenant onderdeel van een veel bredere en intensieve samenwerking tussen de negen gemeenten op het gebied van de WMO. Ook rond de indicering via het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ), het regionale digitale WMO-loket en de regionale burger- en cliëntenparticipatie hebben de gemeenten vergaande afspraken gemaakt.

In diverse ambtelijke werkgroepen wordt dit alles verder vorm gegeven. Een regionale stuurgroep onder voorzitterschap van de heer Ben Hammer, wethouder in Hilversum, ziet toe op de voortgang. Uiteindelijk toetst het wethoudersoverleg maatschappelijke aangelegenheden (MADI) de bestuurlijke haalbaarheid in de regio.