Gemeente Hilversum

Vragen van de PvdA inzake overlast rondom Lorentzschool

12 juli 2006
Geacht college van burgemeester en wethouders,

Hierbij wil ik u namens de gemeenteraadsfractie van de Partij van de Arbeid in Hilversum in het kader van artikel 41 van het Reglement van Orde enige vragen stellen.

Kort geleden is ons onder de aandacht gekomen dat de bewoners rondom de Lorentzschool al een tijdje ernstige overlast ondervinden van jongeren die 's avonds op en rond het plein achter de school 'rondhangen'.
Volgens de verklaringen van bewoners gaat het om de wat oudere jeugd, die vanaf een uur of 7 bij het plein voetbalt en 'hangt'. Helaas blijft het echter niet alleen daarbij. Onder het genot van een biertje en een joint wordt de jeugd naarmate de avond vordert steeds luidruchtiger en agressiever. Bierflesjes worden kapot gegooid op het schoolplein, de daken van het schoolgebouw worden beklommen, er worden kleine brandjes gestoken en andere vernielingen aangericht. Bewoners durven de jeugd hier zelf niet meer op aan te spreken uit angst voor bedreigingen en andere agressieve uitingen.

De politie en de wijkagent hebben op aandringen van de bewoners beloofd actie te ondernemen en strenger te controleren. De fractie van de PvdA is hier natuurlijk blij om, maar vreest dat dit, zonder een structurele aanpak, alleen maar tot een verplaatsing van het probleem zal leiden. We hopen daarom dat u bereid bent ons verheldering te geven op de volgende vragen:


1. Waarom is dit probleem niet eerder door bijvoorbeeld de wijkagent geconstateerd, aangezien het al enige tijd lijkt te spelen in de buurt?

2. Gebeurt het vaker dat de politie pas na herhaaldelijk aandringen van de bewoners actie onderneemt? Zo ja, wat is het college van plan om deze manier van handelen te verbeteren?
3. Deelt het college onze opvatting dat er, naast controle en handhaving, ook een structurele aanpak gewenst is om deze jongeren een alternatief te geven voor het 'rondhangen'? Zo ja, wat voor ideeën heeft het college over deze structurele aanpak?
4. Sinds het college in april is aangesteld, bestaat er een nieuwe portefeuille 'Jeugdzaken'. Redelijkerwijs valt te verwachten dat de wethouder Jeugdzaken zich zal inzetten voor het verbeteren van het jeugdbeleid. Is het college c.q. de wethouder van plan, de bovenstaande problematiek mee te nemen in de ontwikkeling van dit jeugdbeleid?

5. Wanneer kan de raad verwachten inzicht te krijgen in de eerste beeldvorming van de ontwikkeling naar een beter jeugdbeleid?

In afwachting van uw antwoord,
Teken ik met vriendelijke groet,
Femke van Drooge
Namens de fractie van de Partij van de Arbeid.