Zorgautoriteit onderzoekt marktstructuur thuiszorg

Ctgzorg

Toenemend aantal signalen over marktfalen AWBZ zorg

De Nederlandse Zorgautoriteit in oprichting (NZa i.o.) gaat de marktstructuur in de thuiszorg onderzoeken. Aanleiding is het toenemend aantal signalen over marktfalen in die sector. De meest verontrustende signalen hebben betrekking op machtsconcentraties, ondoorzichtige constructies en het zogeheten 'doorcontracteren'. Enkele gevallen zijn van dusdanige aard dat de NZa i.o. FIOD-ECD heeft gevraagd te onderzoeken of er sprake is van een economisch delict. De NZa i.o. zal op basis van de bevindingen van het onderzoek en de conclusies van FIOD-ECD maatregelen nemen om de markt beter te laten functioneren.

De NZa i.o. ontvangt in toenemende mate signalen van zowel grote als kleine zorgaanbieders en van zorgkantoren dat de markt voor thuiszorg niet goed functioneert. Een belangrijk deel heeft betrekking op doorcontracteren, waarbij een thuiszorginstelling het gecontracteerde werk uitbesteed aan een zelfstandige instelling, die het werk voor een veel lagere prijs uitvoert. Het financiële voordeel dat dit oplevert komt mogelijk niet ten goede aan de AWBZ zorg. De NZa i.o. wil dat de zorgaanbieders inzichtelijk maken in welke mate zij gebruik maken van doorcontractering. De zorgkantoren kunnen daar bij het maken van prijsafspraken rekening mee houden. Voor hetzelfde geld kan dan meer zorg worden geleverd.

Een ander punt van zorg betreft machtsconcentraties op de AWBZ markt. Zorgkantoren geven aan de machtsblokken van grote aanbieders niet te kunnen doorbreken. Door een hoge concentratie op de markt kunnen de kantoren in veel gevallen niet om bepaalde aanbieders heen. Nieuwe aanbieders komen er nauwelijks tussen. De beperkte mogelijkheid om in te kopen bij andere dan de grote zorgaanbieders vormt een risico voor de kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van de zorg.

Tot slot constateert de NZa i.o. in de recent verschenen monitor AWBZ een gebrek aan prikkels voor zorgkantoren om doelmatige zorg in te kopen die voldoet aan de wensen van de klant. Zo krijgen de kantoren geen vergoeding op basis van de inspanningen die zij leveren, maar een vast bedrag. De stimulans om zorg in te kopen op basis van kwaliteit en prijs ontbreekt daardoor.

Acties NZa
De NZa i.o. zorgt ervoor dat op korte termijn voorschriften worden vastgesteld. Daarin wordt bepaald dat zorgaanbieders de doorcontractering inzichtelijk maken en dat niet kan worden doorgecontracteerd zonder toestemming van het zorgkantoor. Ook zal de NZa i.o. onderzoek doen naar de structuur van de markt en machtsconcentraties. Imperfecties in de markt die daarbij aan het licht komen worden aangepakt middels inzet van de instrumenten die met de inwerkingtreding van de WMG ter beschikking komen. De conclusies van FIOD-ECD over specifieke door de NZa voorgelegde situaties zal daarbij worden meegewogen. Verder zal de NZa i.o. op basis van het onderzoek de AWBZ tarieven heroverwegen. Tarieven worden vastgesteld op basis van kostendekking. Als blijkt dat het werk voor een veel lager kan worden uitgevoerd dan moeten de tarieven hierop mogelijk worden aangepast.

De monitor AWBZ is te downloaden op de website www.ctg-zaio.nl. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Annemiek van der Laan, woordvoerder Tel. 030 - 296 83 58 of 06 - 46 72 60 72

De Nederlandse Zorgautoriteit i.o. is de toezichthouder in de gezondheidszorg en komt voort uit het College tarieven gezondheidszorg (CTG) en het College toezicht zorgverzekeringen (CTZ).