VVD


12-7-2006

VVD roept op tot 'gedeelde verantwoordelijkheid' inzake vluchtelingenprobleem

Van de wereldwijde stroom vluchtelingen wordt 85 tot 90% in de regio opgevangen. Miljoenen vluchtelingen zitten al 5 jaar of langer vast in kampen, met de nodige essentiële economische, sociale en psychologische problemen. In bepaalde gevallen is de situatie volledig uitzichtloos.

In haar voorstel m.b.t. Regionale Beschermingsprogramma´s stelt de Europese Commissie voor om de beschermingscapaciteit van de betrokken regio's´ te versterken en de voorwaarden te creëren voor het realiseren van 3 duurzame oplossingen, namelijk 1) terugkeer van de vluchteling naar de regio van herkomst, 2) plaatselijke integratie van de vluchteling en 3) hervestiging van de vluchteling in EU-lidstaten (alleen als duidelijk is dat de eerste 2 duurzame oplossingen niet mogelijk zijn). Dit alles in nauwe samenwerking met de UNHCR.

Rapporteur voor het Europees Parlement Jeanine
Hennis-Plasschaert zet vandaag vraagtekens bij de bereidheid van de Europese lidstaten om het plan van de Commissie een kans van slagen te geven: "Nu blijkt dat een flink aantal lidstaten zich niet wil verbinden aan de hervestigingsplannen wordt het partnerschapselement onderuit gehaald. Het stoort mij mateloos dat de lidstaten hun verantwoordelijkheid niet willen nemen, waardoor de eerder onderschreven ambities worden uitgehold."

Hennis-Plasschaert roept de lidstaten op een hervestigingbeleid in communautair verband een kans te geven: "De realisatie van regionale beschermingsprogramma´s en de voorgestelde duurzame oplossingen dragen bij aan de bescherming van vluchtelingen ter plekke. Ook moge het duidelijk zijn dat e.e.a. tevens kan bijdragen aan het voorkomen van secundaire vluchtelingenstromen richting Europa. Zowel voor de vluchtelingen als de lidstaten biedt dit kansen. Een hervestigingsbeleid met een vrijwillig karakter zet echter geen zoden aan de dijk. Van de 25 lidstaten hebben op dit moment slechts 8 lidstaten een vorm van een hervestigingsbeleid, te weten Denemarken, Zweden, Finland, Nederland, Engeland, Ierland, Portugal en Italië.

Opvallend is echter dat, in vergelijking met bijvoorbeeld Amerika, Canada en Australië, de aantallen 'uitgenodigde vluchtelingen' wel zeer beperkt zijn. Nederland, Finland, Denemarken en Zweden zijn het meest actief. Engeland, Ierland, Portugal en Italië zijn in feite net begonnen. Mijn vraag is: wat bezielt andere lidstaten om niet eens een hervestigingsbeleid te willen aangaan voor een minimum aantal vluchtelingen voor wie de situatie totaal uitzichtloos is? "