AutoRai

Volvo XC90 Sport: nieuwe versie van succesvolle SUV

(7/12/2006)
Op veler verzoek heeft Volvo Cars de XC90-serie uitgebreid met een nieuwe variant; de XC90 Sport. Met zijn dynamische vormgeving, unieke details en ronduit sportieve rijeigenschappen biedt dit jongste Volvo-model nu nog meer rijplezier â en gegarandeerd veel bekijks. âEr was veel vraag naar een sportievere uitvoering van de XC90â, zegt Karin Falk, hoofd van de Special Vehicles-afdeling bij Volvo. âDie vraag kwam vooral van klanten die de veelzijdigheid en het comfort van een SUV op prijs stellen, maar op zoek waren naar een hogere mate van rijplezier. Speciaal voor hen hebben we de XC90 Sport ontwikkeld, met onder meer een sportchassis met stijvere stabilisatie-armen en stuggere schokdempers, directere, snelheidsafhankelijke stuurbekrachtiging en opvallend grote, 19-inch lichtmetalen velgen.â

De âSportâ wordt onder andere geleverd in een nieuwe lakkleur die exclusief is voorbehouden aan deze XC90-variant; âPassion Redâ. Verder beschikt de XC90 Sport â die net als de reguliere XC90 standaard is voorzien van zeven zitplaatsen â over een verchroomd uitlaatsierstuk en zijn de verbrede wielkasten, die het indrukwekkende formaat van de wielen benadrukken, uitgevoerd in de carrosseriekleur. Verder zullen de onderdorpels worden voorzien van unieke Scuff plates in geborsteld roestvrijstaal. Diverse exterieurdetails zijn overigens niet in standaard chroom, maar met een zachte zilverglans afgewerkt. Om het sportieve karakter nog verder te accentueren zijn de roofrails die de XC90 kenmerken op de âSportâ achterwege gebleven. Ze zijn wel zonder meerprijs beschikbaar.

Ook de vormgeving van het interieur benadrukt het sportieve karakter van de auto. Zo zijn het sportstuur en de versnellingspookknop bekleed met geperforeerd leder en bieden de sportstoelen, dankzij extra profilering in de zijkanten, optimale ondersteuning in de bochten.

Het zitmeubilair is bekleed met twee soorten leder en afgewerkt met een contrasterende âpipingâ, wat het interieur een sportieve en exclusieve uitstraling geeft. De wijzerplaten in chronograaf-stijl in het instrumentenpaneel zijn subtiel blauw verlicht. De vloermatten met crèmekleurige bies maken het plaatje van een sportief interieur met een hightech-sfeer compleet. Aanvullend is de Volvo XC90 Sport tevens voorzien van een elektrisch bedienbare zitplaats bestuurder mèt geheugenfunctie, waarmee ook het comfortaspect niet uit het oog wordt verloren.

Vanzelfsprekend zijn ook de âonderhuidseâ aanpassingen om de sportieve âlooksâ van de XC90 Sport te vertalen in bijpassend rijplezier en dito prestaties het vermelden meer dan waard. Het chassis is daartoe verder verfijnd en de schokdempers zijn stugger afgestemd; dit alles voor een geoptimaliseerd weggedrag onder alle omstandigheden. Bovendien is de automatische niveauregeling â in een gefinetunede versie standaard aanwezig. Falk: âDe rijkwaliteiten van de XC90 Sport zijn van een niveau dat maar weinigen voor mogelijk hielden in de SUV-klasse. Overigens zonder dat de auto aan comfort heeft ingeboet.â

Motoren
Qua benzinemotoren heeft de XC90 Sport naar keuze de beschikking over Volvoâs vermaarde 4,4-liter V8 met 315 pk / 232 kW en een koppel van 440 Nm, of de gloednieuwe 3,2-liter zescilinder met 238 pk / 175 kW en een koppel van 320 Nm. Op dieselgebied kan de XC90 geleverd worden met de nieuwste generatie D5; een 185 pk / 136 kW sterke 2,4-liter vijfcilinder turbodiesel met een koppel van 400 Nm. De motoren zijn bovendien compact en overdwars geplaatst, dit voor optimale veiligheid en een ruim interieur.

Prijzen per 1 juli 2006

Volvo XC90 Sport benzine
XC90 3.2 Geartronic: ⬠72.020,-
XC90 V8 Geartronic: ⬠84.535,-

Volvo XC90 Sport diesel
XC90 D5: ⬠69.480,-
XC90 D5 Geartronic: ⬠72.365,-

BedrijfsautoRAI.nl
Open Lieverdedealer.nl in een nieuw venster