Socialistische Partij

Hoofdverantwoordelijke Guantánamo Bay ongeschikt als nieuwe NAVO-baas

12-07-2006 * Voor Tweede-Kamerlid Harry van Bommel is het onaanvaardbaar dat Brantz Craddock deze zomer aantreedt als nieuwe commandant voor de NAVO-troepen in Europa. Craddock was tot voor kort baas over alle Amerikaanse soldaten in Latijns Amerika en had eindverantwoordelijkheid over het gevangenkamp Guantánamo Bay.

Van Bommel Van Bommel: "Ik wil van minister Bot weten waarom deze man chef in Europa wordt, terwijl hij met trots rondleidingen gaf voor Amerikaanse parlementsleden in de illegale gevangenis Guantánamo."

Volgens berichten in de Amerikaanse pers zorgde de nieuwe NAVO-baas Craddock er persoonlijk voor dat een kritisch rapport over generaal Miller, een hoge Amerikaanse militair die verantwoordelijk is voor de martelingen in de gevangenis Abu Graib, terzijde werd geschoven. Hij kwam er zonder straf van af. Diezelfde Miller vond de zelfmoord van drie gevangenen op de basis `Een daad van oorlog tegen ons'.

Guantánamo Bay Craddock stelde onlangs nog dat de gevangenen in Guantanamo Bay menselijk worden behandeld. Dit terwijl Kofi Annan en de VN-commissie tegen marteling onlangs de Amerikanen opriepen de gevangenis te sluiten. Het Amerikaanse Hooggerechtshof gaf in een recente uitspraak aan dat Bush de wetten en internationale verdragen niet mocht negeren.

Van Bommel: "Waarom hebben Europese landen die kritiek schijnen te hebben op de schending van Conventies van Genève in Guantánamo, niets gedaan tegen de benoeming van deze beulenvriend? Het was toch zo dat Nederland dit betreurde en afkeurde? Waarom wordt dan zo'n man benoemd? Minister Bot moet alsnog een stokje steken voor de aanstelling van Craddock, anders is deze afkeuring enkel voor de bühne geweest."