Gemeente Lisse

Gemeenteraden Hillegom, Noordwijkerhout en Lisse stemmen in met Plan van Aanpak Intergemeentelijke Samenwerking

De gemeenteraden van de gemeenten Hillegom, Noordwijkerhout en Lisse hebben het Plan van Aanpak Intergemeentelijke Samenwerking vastgesteld. In het Plan van Aanpak staat aangegeven welke themas de komende twee jaar gezamenlijk worden aangepakt en hoe dit wordt georganiseerd.
In maart 2005 tekenden de drie colleges een intentieverklaring om te komen tot niet-vrijblijvende samenwerking op basis van een gezamenlijke visie. Dit was o.a. nodig omdat gemeentelijke herindelingen leidden tot gewijzigde bestuurlijke verhoudingen in de regio. Een bezinning op de toekomst voor de Noordelijke Bollenstreek was nodig. Ook het besluit van het Rijk om de Bollenstreek aan te wijzen als Greenport is een belangrijke reden. Verder zijn er op diverse beleidsterreinen gemeenschappelijke belangen en kan samenwerking de kwaliteit van de dienstverlening verbeteren.

De Stuurgroep Intergemeentelijke Samenwerking kreeg vervolgens de opdracht een gezamenlijke visie te ontwikkelen. Na vaststelling daarvan in december 2005 is met het Plan van Aanpak de eerste stap gezet naar concrete uitwerking. Nu wordt gestart met de uitvoering van de themas, zoals onder andere: gezamenlijk ruimtelijk beleid; ontwikkeling Greenport; inventarisatie graslanden en mogelijke herbestemming; Wet Maatschappelijke Ondersteuning, demografisch onderzoek/woonbehoeften; afstemmen inkoopbeleid/gezamenlijke inkoop en de vorm van samenwerking.

Vervolg
De gemeenten gaan nu de teams samenstellen die aan de slag gaan met de themas. De teams werken samen met de projectleider aan de uitwerking van de eigen opdrachten. De start hiervan is eind augustus. Eind 2007 moeten de projecten zijn afgerond en wordt het proces geëvalueerd. Via de gezamenlijke website en nieuwsbrieven houden de drie gemeenten de inwoners op de hoogte van de voortgang. De website is te bereiken onder www.samenwerkingbollengemeenten.nl .