Gemeente Capelle a/d IJssel

Nieuwe fietsroute langs de Hollandsche IJssel

Fietsroute boekje
Zuid-Holland heeft er een nieuwe fietsroute bij. De bewegwijzerde route loopt langs de Hollandsche IJssel van Gouda naar Capelle aan den IJssel (en andersom) en is in totaal 50 kilometer lang. U kunt de route in onderdelen fietsen. Onderweg komt u langs de mooiste stukjes van de historische rivier de IJssel. Omdat de rivier en directe omgeving de afgelopen jaren flink zijn opgeknapt, is de route een absolute aanrader voor liefhebbers van het Hollandse landschap.

Langs sluizen, gemalen en monumenten
Wanneer u de route helemaal rijdt, beleeft u de unieke zoetwatergetijderivier zoals die vroeger was én vandaag is. U komt onder andere langs sluizen, gemalen, molens, monumenten, een steenbakkerij, een werf en slikvlakten. U kunt de rivier op twee verschillende plekken met de pont oversteken. Daarnaast kunt u wat uitrusten in het nieuw ingerichte Vuykpark in Capelle aan den IJssel of een kopje koffie gebruiken in de gerestaureerde molen Windlust in Nieuwerkerk aan den IJssel. Ook kunt u enkele musea aandoen, zoals bijvoorbeeld het Binnenhavenmuseum in Gouda.

Meer informatie
De speciaal samengestelde routebeschrijving geeft uitgebreide achtergrondinformatie over meer dan 30 bezienswaardigheden. De routebordjes maken het eenvoudig om de route te volgen en optimaal van de omgeving te genieten. De route is zo samengesteld dat u overal in de route kunt beginnen. Het boekje, inclusief kaart, is te koop voor
3,- bij VVV Het Groene Hart in Gouda en molen Windlust in Nieuwerkerk aan den IJssel in de webshop van VVV Het Groene Hart.

De fietsroute is gemaakt in opdracht van het Project Hollandsche IJssel waarin 12 overheden samenwerken om de rivier schoner, mooier en Hollandscher te maken. De Hollandsche IJssel ligt in het Groene Hart, het Nationaal Landschap in de Randstad. De provincies Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Holland werken intensief samen om het Groene Hart landschappelijk mooi, ecologisch waardevol en economisch vitaal te houden.