Socialistische Partij

Kant eist hervorming wachtgeldregeling vóór nieuwe verkiezingen

12-07-2006 * De SP vindt het onacceptabel dat herziening van de wachtgeldregeling voor Kamerleden nog steeds op zich laat wachten. Tweede-Kamerlid Agnes Kant eist nog voor de verkiezingen maatregelen. "Met het wachtgeldschandaal rond Kamerlid Van Oudenallen is weer eens pijnlijk duidelijk geworden hoezeer politici zichzelf bevoorrechten," zegt Kant.

Agnes Kant Van Oudenallen, die na de verkiezingen in november waarschijnlijk niet terugkeert in de Tweede Kamer, heeft recht op 2 jaar wachtgeld en hoeft in die tijd bovendien niet te solliciteren. Zij ontvangt rond de 170.000 euro voor effectief een paar weken werk. "Oneerlijk en niet uit te leggen," zegt Agnes Kant. Ook de aanpassing die inmiddels is voorgesteld is volgens het SP-Kamerlid nog veel te riant. "Een Kamerlid heeft na 4 maanden werken bijna evenveel rechten als een verpleegster na 40 jaar. Dat is onacceptabel."

De SP wil de wachtgeldregeling al jaren fors beperken. Jan Marijnissen diende in 2003 een motie in die ervoor moet zorgen dat oud-Kamerleden sollicitatieplicht hebben als zij wachtgeld ontvangen. Terwijl die motie wel is aangenomen - hoewel VVD en CDA tegen stemden - is deze nog niet uitgevoerd. Agnes Kant: "Belachelijk dat het zo lang moet duren om paal en perk te stellen aan de veel te ruimhartige regeling. Dit is heel slecht voor het vertrouwen in de politiek. Ik eis dat de regeling nog voor de verkiezingen wordt aangepast."