SERV
Jozef II-straat 12-16
1000 BRUSSEL
Tel. (00 32) 2 209 01 11
Fax. (00 32) 2 217 70 08


Persbericht

SERV positief over begrotingsbeleid Vlaamse Regering

Brussel, 12 juli 2006

T.a.v. de redactie,

In zijn jaarlijks begrotingsadvies geeft de SERV de Vlaamse Regering goede punten voor het begrotingsbeleid. Dat slaat zowel op de prestaties in het voorbije jaar, op de aanpak van de begroting in 2006 als op de meerjarenbegroting voor de volgende jaren. Toch formuleert de SERV bedenkingen. De raad pleit voor meer voorzichtigheid bij de ramingen van de gewestbelastingen voor de komende jaren. Vooral vindt de SERV dat de regering nog werk heeft om van haar meerjarenbegroting een echt beleidsinstrument te maken.

In 2005 doet Vlaamse Regering nog beter dan hoge begrotingsnorm

In 2005 heeft de federale regering aan de deelgebieden extra inspanningen gevraagd voor 2005 en 2006. Vlaanderen moest in 2005 een hoog overschot van ¤ 619 mln halen. Volgens de berekeningen van de SERVV zou het uiteindelijke overschot nog ¤ 97 mln hoger zzijn. Daarmee draagt Vlaanderen voor 0,23 % van het BBP bij in het begrotingsresultaat van de gezamenlijke overheid in 2005. Vlaanderen heeft daarvoor zijn begroting 2005 niet moeten bijsturen. De Vlaamse Regering kon rekenen op forse extra ontvangsten op de gewestbelastingen die ze niet had meegerekend in haar begrotingsramingen. Bovendien is dat resultaat bereikt zonder extra door te schuiven naar dit jaar. Alleen werd er opnieuw ingeteerd op de reserves van de instellingen, maar de SERV ziet daar geen problemen in.

Begrotingscontrole 2006 met inhoud

Recent is een vrij expansieve begrotingscontrole voor 2006 goedgekeurd. Dit maal heeft de Vlaamse Regering wel maximaal de expansie van de gewestbelastingen omgezet in extra uitgaven. Naast de extra reservering op het zorgfonds van ¤ 150 mln is in verrgelijking met de oorspronkelijke begroting nog eens voor ¤ 250 mln extra beleidskredieten ingeschreven. Volggens de SERV zijn dat echter niet allemaal nieuwe beleidsinitiatieven. Ongeveer ¤ 130 mln was nodig om onvermijjdelijke aanpassingen in constant beleid te financieren. De aanzet voor het impulsprogramma van ¤ 150 mln (meet onder meer het meerbanenplan) is wel gezet in deze begrotingscontrole. Deze aanpassingen bovenop de oorspronkelijke begroting hebben er voor gezorgd dat de begroting 2006 bijzonder expansief is geworden: een reële groei van de beleidskredieten van 4,4 %. Vorig jaar werd in de meerjarenbegroting voor 2006 nog gerekend op een groei van ¤ 337 mln beleidskredieten met nauwelijks een vrrije beleidsruimte daar bovenop van ¤ 18 mln, uiteindeelijk is er een groei ingeschreven van maar liefst ¤ 1,223 mld.

Voorlopig is dat voor de SERV nog geen aanleiding tot mogelijke problemen voor de begrotingsdoelstellingen in 2006 en de volgende jaren.

Genuanceerde beoordeling meerjarenbegroting 2007 - 20099

Op 8 juni heeft de minister van Financiën en Begroting een geactualiseerde meerjarenbegroting voor 2007 - 2009 neergelegd. Die geactualiseeerde meerjarenbegroting is volgens de SERV een belangrijk document: de regering becijfert daarin haar begrotingsengagementen en ze geeft duidelijk aan wat er de komende jaren voor de verschillende beleidsthema's aan groei mogelijk is. Dat is positief, maar de SERV verwacht meer van een meerjarenbegroting. Hoe staat het met de uitvoering bijvoorbeeld? Daarom moet de volgende actualisering bij de begrotingscontrole 2007 opgevat worden als een tussentijdse budgettaire evaluatie van de legislatuur. En het wordt uitkijken naar de vertaling van 'Vlaanderen in actie' in de meerjarenbegroting. Het is voor de SERV nodig om vanuit de meerjarenbegroting van deze legislatuur een doorrekening te maken naar de volgende regeerperiode.

De sociale partners rekenen er op dat de sterk verlaagde begrotingsnormen die met de federale regering vanaf 2007 zijn afgesproken (volgend jaar ¤ 260 mln minder dan dit jaar en tegen 2009 een evenwichtsbegroting) nu ook effectief zullen aangehouden worden.

De SERV stelt ook vast dat de regering tegen 2009 op extra ontvangsten rekent van ¤ 940 mln in vergelijking met de meerjarenbegroting van vorig jaar. Dat komt vooral omdat er uitgegaan wordt van een verdere expansie van de gewestbelastingen (een reële groei die meer dan het dubbele zou zijn van wat vorig jaar werd verondersteld). De SERV pleit voor wat meer voorzichtigheid en komt met eigen ramingen in 2009 op ¤ 330 mln minder beleidsruimte. En de SERV blijft op basis van een gedetailleerde analyse toch vragen stellen bij de ramingen van constant beleid. Die blijken krap berekend. Om één en ander op te vangen zouden er meer heroriënteringen of besparingen kunnen nodig zijn dan wat de meerjarenbegroting voorlopig prijsgeeft. En voor 2007 zelf voorziet de meerjarenbegroting verdere expansie, maar de SERV merkt toch op dat voorlopig de toelaatbare groei van de beleidskredieten 19 % lager zou zijn dan wat ingeschreven is in 2006.

Het volledige begrotingsadvies vindt u ook op de SERV-website: www.serv.be Voor meer informatie over dit persbericht kan u contact opnemen met de SERV, Christine Jacobs, Communicatieverantwoordelijke, tel. 02/20.90.188, cjacobs@serv.be