Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 12 juli 2006

Steeds meer bezoekers aan Alkmaar

Steeds meer mensen ontdekken Alkmaar als aantrekkelijke stad om te bezoeken. Dat blijkt uit het landelijke Continu Vakantie Onderzoek, waaraan de gemeente Alkmaar sinds 2004 meedoet. Vorig jaar kwamen 28.000 meer mensen naar Alkmaar dan in 2004, het jaar dat Alkmaar 750 jaar bestond. In totaal deden 1.226.000 Nederlandse dagjesmensen de kaasstad aan, waarvan 74 van de 100 bezoekers zeiden te komen om te winkelen voor het plezier. Doordat veel bezoekers verschillende keren terugkwamen, legden zij tezamen 3.952.000 bezoeken af.

De groei kan worden toegeschreven aan Nederlandse dagjesmensen van buiten de provincie; er kwamen er 60.000 meer dan in 2004. Omdat mensen uit de Noord-Holland minder vaak naar Alkmaar togen, is het totale aantal bezoeken aan Alkmaar wel gedaald. Waarschijnlijk kan dit worden verklaard door het jubileumjaar Alkmaar 750. Nu beide jaren met elkaar vergeleken kunnen worden, kan de voorzichtige conclusie worden getrokken dat het jubileumjaar 325.000 extra bezoeken aan Alkmaar opleverde, voornamelijk door mensen uit Noord-Holland.

Van de onderzochte steden neemt Alkmaar qua bezoekersaantal net als in 2004 de 10e plaats in en staat daarmee boven bijv. Haarlem, Leiden, Delft, Hoorn en Gouda. Qua aantal bezoeken neemt Alkmaar nog steeds de 9e plaats in en komt daarmee zelfs boven Maastricht uit.

Activiteiten tijdens bezoek
Funshoppen wordt massaal gedaan door bezoekers aan Alkmaar. 64% van de bezoekers noemt dit als belangrijkste activiteit. Hiermee staat Alkmaar samen met Dordrecht op nummer één van alle onderzochte steden. Daarnaast blijven op een terrasje zitten (32%) en lunchen/ dineren (33%) onveranderd in de top 3 van activiteiten. Overigens worden terrasjes en restaurantjes bijna nooit als reden genoemd om naar een stad te gaan. De cijfers van 2005 maken duidelijk dat de stadswandelingen door Alkmaar onverminderd populair zijn. 15% van de bezoekers doet dit. Het bezoek aan evenementen is meer dan gehalveerd: dit kan bijna volledig worden toegeschreven aan het feit dat in 2004 talrijke evenementen waren in het kader van het jubileumjaar Alkmaar 750.

Woonplaats en gezinssamenstelling bezoekers
Het zijn vooral stellen zonder kinderen die steden bezoeken. In Alkmaar maken zij 51% uit van de bezoekersaantallen. 38% van de bezoekers behoort tot een gezin met kinderen. De rest van de bezoekers zijn alleenstaanden. 40% van de bezoekers is ouder dan 50 jaar. 57% van de bezoekers aan Alkmaar komt uit de eigen provincie. Dit is na Hoorn (65%) het hoogste percentage bij de onderzochte steden. Onder de bezoekers komt 43% (527.180 bezoekers) dus van buiten de provincie; 8% van alle bezoekers komt uit Zuid-Holland, 9% uit Noord-Brabant en de provincies Friesland, Utrecht en Gelderland zijn ieder goed voor 5%. De rest komt van elders. Er zijn in 2005 meer Nederlandse dagjesmensen met de trein gekomen dan in 2004; in 2004 zei 10% de trein te hebben genomen om in Alkmaar te komen, in 2005 is dat 14%. Dit lijkt te wijzen op een verschuiving van auto naar trein.

Het onderzoek wordt uitsluitend gehouden onder Nederlanders, waarbij wordt gevraagd of men de afgelopen periode met een toeristisch-recreatieve reden een stad heeft bezocht.