Provincie Overijssel

Provincie ondersteunt project voor amaâs

De provincie Overijssel ondersteunt een opvang- en begeleidingsproject voor (ex) alleenstaande minderjarige asielzoekers (AMA's) met een bijdrage van 55.100 euro tot het eind van het jaar.

De vijf grote steden (Almelo, Enschede, Deventer, Hengelo en Zwolle), de gemeente Kampen, Vluchtelingenwerk Overijssel, het Steunpunt Minderheden Overijssel en de provincie Overijssel hebben gezamenlijk het opvang- en begeleidingsproject opgezet. De gemeenten bieden opvang en ondersteuning en zullen daarnaast zoeken naar een vervangende oplossing voor de door de minister afgebouwde leefgelden.

De provincie zorgt voor bovenlokale ondersteuning in de vorm van expertise en begeleiding. Anders dan in Utrecht, dat eerder met succes een project voor ex-AMAâs invoerde, kunnen in Overijssel niet alleen de ex-AMAâs (18 jaar of ouder), maar ook de AMAâs jonger dan 18 terecht bij de gemeenten voor hulp.

Met dit project willen de betrokken partijn voorkomen dat de AMAâs in de illegaliteit verdwijnen nu het ministerie van Vreemdelingenzaken en Integratie de leefgeldregeling voor AMAâs afbouwt, zodra zij de leeftijd van 18 jaar bereikt hebben. Uit onderzoek is gebleken dat hierdoor negentig procent als illegaal in Nederland verblijft. Een kwetsbaar bestaan met alle risicoâs van dien: criminaliteit, prostitutie, mensenhandel. In Overijssel zijn ongeveer zeshonderd (ex)AMAâs.