Gemeente Harderwijk


Aanpak sluip- en vrachtverkeer in buitengebied

Over de wegen in het buitengebied tussen Hierden en Harderwijk rijdt nogal wat vracht- en personenverkeer. Die wegen zijn hiervoor niet zo geschikt. Bovendien zorgt zoekend verkeer soms voor verkeersonveilige situaties. Het leverde bovendien klachten op van de bewoners in het buitengebied. Op zoek naar een oplossing belegde de gemeente eerder dit jaar een druk bezochte informatieavond.

Dat leverde veel vragen, opmerkingen en wensen op van bewoners en belanghebbenden: in totaal zo'n 70 reacties. De bewoners hebben onlangs een brief met de belangrijkste uitkomsten ontvangen. Het onderzoeksrapport ligt vanaf deze week tot 1 september in de stadswinkel ter inzage.
De meest voorkomende reacties waren: de buitenwegen zijn voor vrachtverkeer te smal; men rijdt te snel; sommige kruisingen zijn onoverzichtelijk. En er is sprake van sluipverkeer tussen Nunspeet en Harderwijk.

Vooral de route tussen industrieterrein Lorentz en bedrijventerrein Overveld, o.a. via de Kruisweg en Overkampsweg, wordt als storend ervaren, daar maakt veel vrachtverkeer gebruik van. De route wordt o.a. opgegeven door routeplanners. De weg is hiervoor echter relatief minder geschikt.

Stadsbeheer stelt voor dit zware verkeer via een andere route te gaan leiden. Dit is te bereiken door aanpassing van de ANWB-bewegwijzering op de rotonde Newtonweg/Zuiderzeestraatweg en een inrijverbod voor vrachtauto's aan beide kanten van de Kruisweg en de zuidzijde van de Overkampsweg.

Op de Grevenhofsweg, Brouwersbosweg en de Tweede Parallelweg leven klachten over te hoge rijsnelheden. Stadsbeheer wil dit tegengaan door hier kantmarkering aan te brengen. Die zorgen voor visuele versmalling. Echt afsluiten van de wegen is niet mogelijk met het oog op de aanrijroutes van brandweer en andere hulpdiensten.

Het is de bedoeling de Zuiderzeestraatweg in 2007 aan te passen aan het profiel dat hoort bij een 60 km-weg. Dan zal tevens het kruispunt Zuiderzeestraatweg/Grevenhofsweg worden verbeterd. De Zuiderzeestraatweg is nu in feite nog ingesteld op 80 km.

Oost-West verbinding
De route tussen Nunspeet (buitengebied) en Harderwijk wordt voornamelijk gebruikt door pendelverkeer. Dit verkeer wordt geacht over de Zuiderzeestraatweg te rijden, die deze verkeersstroom ook zonder enig probleem kan verwerken, maar mensen die hier bekend zijn kiezen nogal eens voor een sluiproute over de buitenwegen. Daarvoor zijn die echter te smal en ook niet bedoeld. Bovendien: doordat in de zomermaanden de maïs erg hoog staat, zijn sommige kruisingen onoverzichtelijk. Een mogelijke oplossing is om de Paasloweg aan de oostzijde met paaltjes af te sluiten voor auto's.

De onderzoeksresultaten liggen in de stadswinkel van het stadhuis ter inzage. Reacties zijn tot 1 september welkom.