Gemeente Harderwijk


Groene afvalbak zonder luchtjes

Tijdens warme dagen stijgt ook de temperatuur in uw groene GFT-bak. En net als elk ander afval veroorzaakt groente-, fruit- en tuinafval een geurtje zodra het rottingsproces (compostering) op gang komt. U kunt dat proces redelijk vertragen. De belangrijkste tip: houd de inhoud van uw GFT-bak droog en koel.

Vooral afval uit de keuken bevat nogal veel vocht. Dat zakt naar de bodem en vormt daar een ideale kweekbodem voor schimmels en rottingsbacteriën. En die bacteriën ruik je... Daartegen helpt het volgende:
- zet uw GFT-bak liefst niet in de zon; - zet de GFT-bak na elke lediging een tijdje open om te drogen; - leg onderin uw emmer of bak gerust een flinke krant voor de absorptie (papier is goed composteerbaar); - laat keukenafval eerst goed uitlekken in een uitlekbakje op het aanrecht of in de gootsteen; - nat of riekend afval even in een krantje wikkelen; - werp in hele warme periodes snel bedervend afval zoals vlees- en visresten in de bak die het eerst wordt geleegd (grijs of groen);

Schoonhouden
Een schone GFT-bak ruikt uiteraard minder. Uw GFT-bak of GFT-emmertje daarom na lediging even uitspoelen, leegkiepen, laten drogen en daarna een verse krant onderin.