Gemeente Zaanstad

Straat Westzaan wordt vernoemd naar unieke Westzaner Jaap de Boer Wethouder Piet Keijzer: "Jaap de Boer was en is voor de westzaanse gemeenschap een man van grote en bijzondere betekenis. Door een straat naar hem te vernoemen in zijn Westzaan blijft zijn gedachtengoed in zijn eigen dorp levend"
11-07-2006

Het College van B & W is voornemens een straat in één van de nieuwbouwwijken van Westzaan te vernoemen naar Jaap de Boer. Bewoners uit Westzaan en het dorpscontact Westzaan hebben daar bij het College sterk op aangedrongen.

Gezien zijn grote verdiensten en betekenis voor de westzaanse gemeenschap en de nadrukkelijke wens van de zaanse gemeenschap om op korte termijn een straat naar hem te vernoemen, gaat het College akkoord met de vernoeming van een straat naar hem twee jaar na zijn overlijden. Daarmee wijkt het College af van de gebruikelijke termijn van straatnaamgeving, namelijk tien jaar na iemands overlijden. Jaap de Boer overleed op 24 februari 2005.

Jaap de Boer heeft veel betekend voor de westzaanse gemeenschap, is daarvoor onderscheiden als ridder in de orde van Oranje Nassau en ontving van het gemeentebestuur de erepenning van de gemeente Zaanstad. Daarnaast was hij erelid van de Westzaanse gemeenschap, het overkoepelende orgaan van de Westzaanse verenigingen. Ten tijde van de periode dat Westzaan nog als zelfstandige gemeente door het leven ging was hij politiek actief en betrokken en was hij zowel wethouder als loco burgemeester. Daarnaast was hij actief in de korfbalsport en bestuurslid bij tal van Westzaanse verenigingen, organisaties en instellingen en heeft hij in 1984 het blad "De Wessaner" opgericht. Het blad dat tot op vandaag bestaat.

Wethouder Piet Keijzer: "Jaap de Boer was en is voor de westzaanse gemeenschap een man van grote en bijzondere betekenis. Door een straat naar hem te vernoemen in zijn Westzaan blijft zijn gedachtengoed in zijn eigen dorp levend"