Veilig Amsterdam


Verklaring burgemeester Cohen in de Gemeenteraad van woensdag 12 juli 2006 inzake complex Bos en Lommerplein

12/07/2006 - Geachte Raad,

Gisteren ontving het stadsdeelbestuur van Bos en Lommer het oordeel van de experts van de Dienst Milieu en Bouwtoezicht over de resultaten van een aanvullend onderzoek dat in opdracht van Fortis, de eigenaar van het complex, door Intron, een onderzoeksinstituut, is uitgevoerd naar de staat van het complex aan het Bos en Lommerplein. Dat rapport wees uit dat de constructie van het complex op ernstige wijze afwijkt van hetgeen in de bouwvergunning is voorgeschreven. Die voorschriften moeten nagevolgd worden om de veiligheid van het gebouw te garanderen. De afwijkingen waren naar het oordeel van de deskundigen van de DMB dermate ernstig dat sprake was van een onveilige situatie in het gehele complex. Met andere woorden: veilig gebruik en veilige bewoning van het complex was niet meer verantwoord.

Die constatering is onmiddellijk door het stadsdeelbestuur gedeeld met het college van B&W.
U begrijpt dat wij daar zeer van geschrokken zijn en ons onmiddellijk realiseerden wat de consequenties konden zijn voor de bewoners en gebruikers. En daarom zijn B&W en stadsdeelbestuur direct bijelkaar gekomen en hebben wij gezamenlijk het enige onvermijdelijke, maar daarom niet minder moeilijke besluit genomen om het complex onmiddellijk te evacueren.

Wij hebben daartoe besloten op basis van de Woningwet en een noodbevel.
Onmiddellijk heb ik ook de crisisstructuur in werking laten treden. Dat betekent dat onder mijn leiding en verantwoordelijkheid de hulpverleningsdiensten en de betrokken gemeentelijke diensten zijn gestart met de uitvoering van de evacuatie.

Vanaf 7 uur gisterenavond is de Dienst Werk en Inkomen samen met de politie en het stadsdeel langs de deuren gegaan en is bewoners verzocht hun woningen te verlaten. Terplaatse waren hulpverleners aanwezig om hen op te vangen; daar waren ook gespecialiseerde mensen van de GGD bij, die daar waren om met de emoties die gepaard gaan met een dergelijke ingrijpende gebeurtenis om te gaan. Aan de bewoners is een bewonersbrief uitgereikt met daarin informatie over de situatie, de evacuatie en is er een informatienummer ter beschikking gesteld. Het informatienummer is vannacht mondjesmaat gebeld.

De bewoners zijn verwezen naar een centraal verzamelpunt. Daar is met de mensen besproken of opvang nodig was of dat zij zelf onderdak konden vinden.

Het evacuatiegebied betrof 90 woningen, 27 winkels, het stadsdeelkantoor, het dienstencentrum, de bibliotheek, het marktplein en een parkeergarage. De evacuatie is soepel verlopen; rond 3 uur vannacht iedereen die zich in het gebied bevond geëvacueerd. Ik kan niet genoeg mijn bewondering uitsprekers voor de rustige manier waarop mensen meegewerkt hebben aan deze voor hen totaal onverwachte evacuatie. En wil k mijn bewondering uitspreken voor alle hulpverleners ( Stadsdeel Bos en Lommer, DWI, Politie, GGD, Brandweer, DPG, DMB en OOV) die bij deze operatie betrokken zijn. In totaal zijn er 112 van de 191 bewoners in hotels ondergebracht. In vijf woningen was niemand aanwezig. Deze woningen zijn geopend door middel van een machtiging tot binnentreden van mij. De politie heeft vervolgens een brief in de woning gelegd met uitleg.

Het gebied is geëvacueerd, afgezet en er geldt een noodbevel waarin staat dat het verboden is het gebied te betreden; tenzij onder begeleiding. Dat bevel is noodzakelijk om de veiligheid te garanderen in het gebied maar in het bijzonder ook de bezittingen van de bewoners te beschermen.

Vanmorgen om 11.00h ben ik samen met de stadsdeelvoorzitter naar de bewonersbijeenkomst geweest die plaatsvond in het centrale verzamelpunt in het pand van de Algemene Woningbouw Vereniging. Daar hebben wij nadere uitleg gegeven aan de bewoners over de stand van zaken.
Aanvullend hierop hebben wij de pers te woord gestaan. Vanavond om 7 uur is er opnieuw een bewonersbijeenkomst. Vanmiddag om twee uur is er een bijeenkomst voor bedrijven en ondernemers.

Ons eerste zorg is er nu voor te zorgen dat de bewoners, ondernemers en gebruikers van de kantoren zo adequaat mogelijk worden opgevangen en geholpen. Dat loopt in dit stadium goed.

Onder leiding van de Gemeentesecretaris is er een projectteam nazorg gestart die zich nu buigt over al die vragen die voor de nabije toekomst van belang zijn. Denk dan aan: vervangende voorzieningen, starten van een informatie en adviescentrum, beveiliging van het complex en zijn omgeving, terugkeer en opvang van bewoners en ondernemers, en de (juridische) afwikkeling van alle nadelige gevolgen.

Het streven is om de markt zo spoedig mogelijk in de omgeving van het Bos en Lommerplein door te laten gaan.

Ik kan nu nog niet overzien hoe lang deze situatie zal voortduren. Maar ik heb de bewoners zelf al aangegeven dat ze rekening moeten houden met minimaal enkele weken.

Gemeenteraad Amsterdam