Barco


Barco, Fabricom GTI en Tein Telecom vieren plechtige opening van het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum in Oostende, België
KORTRIJK, België, 12 juli 2006 Barco, Fabricom GTI en Tein Telecom kondigen met trots aan dat het nieuwe Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum (MRCC) in Oostende officieel werd geopend. Het MRCC, dat momenteel volledig operationeel is, is het eerste registratiepunt voor ongevallen op zee langs de Belgische kust. Het centrum werd in opdracht van de dienst Scheepvaartbegeleiding van de Vlaamse Overheid gebouwd en werd gerealiseerd binnen het budget en de vooropgestelde planning door een multidisciplinair consortium bestaande uit de drie hierboven vermelde bedrijven. De officiële openingsplechtigheid werd bijgewoond door Kris Peeters, Vlaams Minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur en door Renaat Landuyt, Federaal Minister van Mobiliteit en van de Noordzee.

De opening van het nieuwe MRCC in Oostende is een vreugdevol evenement, zegt Antoine Descamps, Hoofd van Scheepvaartbegeleiding. Dankzij de geavanceerde technologie die het verkeerscontrole departement ondersteunt, zal de Noordzee veel veiliger worden. De manier waarop het consortium heeft samengewerkt met Scheepvaartbegeleiding om het MRCC project te realiseren bleek een echt voorbeeld van samenwerking te zijn.

Het MRCC project werd in 16 maanden tijd gerealiseerd en het centrum werd op 1 juni 2006 operationeel. Het consortium van Barco, Fabricom GI en Tein Telecom voerde het volledige 4,2 miljoen euro project uit, inclusief programmabeheer, ontwerp, implementatie, installatie, opleiding, ondersteuning en onderhoud. Het consortium werd geleid door Barco, dat de geïntegreerde operationele toepassingen en de visualisatie leverde, inclusief een displaymuur voor de crisiskamer van het MRCC. Fabricom GTI was verantwoordelijk voor de installatie van het Vessel Traffic Systeem, inclusief een moderne mast bovenop het MRCC gebouw, een hydro-meteo systeem en een automatische signalisatie voor de controle van het havenbeheer.

Tein Telecom installeerde het complete IT netwerk en realiseerde het stem communicatieplatform, dat de MRCC operatoren toelaat te communiceren met de schepen op zee en met interne en externe partners voor incidentcontrole.

Geavanceerde technologie voor een veiliger Noordzee

Het MRCC Oostende beschikt over een Vessel Traffic Monitoring toepassing, die geïntegreerd is met een Incident Management syteem en Search & Rescue functionaliteiten om de veiligheid en de reddingsacties op zee te coördineren. Het MRCC in Oostende is de centrale controlepost voor incidenten op zee, inclusief personen en schepen in nood, ongevallen en olievervuiling. Het nieuwe centrum, uitgerust met de meest recente controle- en communicatietechnologie, zal een zeer belangrijke rol spelen in het bewaken van de veiligheid en de milieuvriendelijkheid van de Belgische kustwateren. Het zal ook het best mogelijke antwoord en de best mogelijke accommodatie voorzien in het geval van een incident.

Het MRCC is uitgerust met een complete operatorkamer met vijf op maat gemaakte consoles en een kaarttafel. Deze operatorkamer is 24 uur per dag en 7 dagen per week bemand door tenminste twee operatoren. Naast de operatorkamer werd ook een geavanceerde crisiskamer met een additionele console en een grootschermdisplay gebouwd. De crisiskamer maakt beslissingname mogelijk door een team van samenwerkende deelnemers, zonder het werk te verstoren van de operatoren in de aanpalende kamer. Tot slot worden alle toestellen, inclusief pcs en displays, aangestuurd en beheerd vanuit een geavanceerde serverkamer met redundante installaties.

Het MRCC in een internationale context

Het MRCC fungeert als informatie- en communicatiecentrum. Het verzamelt informatie van verschillende inputbronnen, zoals radar, Automatic Identification System (AIS) tracks en hydro-meteo informatie. Deze informatie wordt op haar beurt naar verschillende gebruikers verstuurd, inclusief SafeSeaNet, een Europees Platform voor Maritieme Informatie Uitwisseling.

In het kader van het Europese Safety@Sea project, dat tot doel heeft de maritieme veiligheid in de Noordzeeregio te verbeteren, zal de systeemarchitectuur van het MRCC Oostende internationaal als platform gebruikt worden voor de demonstratie van nieuwe methodologieën en technologieën. Het zal bijvoorbeeld in staat zijn de uitwisseling van AIS informatie tussen alle landen rond de Noordzee te demonstreren, alsook het gebruik van instrumenten voor beslissingname voor de organisatie van reddingsacties in de nabijheid van een windmolenpark.

Over Scheepvaartbegeleiding
Scheepvaartbegeleiding is een dienst van het Intern verzelfstandigd Agentschap voor Maritieme Dienstverlening & Kust van het Ministerie van Mobiliteit en Openbare werken van de Vlaamse overheid. De toename van maritieme bewegingen, de veiligheid van de bevolking en het leefmilieu in het estuarium van de Schelde en het Belgische deel van de Noordzee maakten scheepvaartbegeleiding noodzakelijk. De taak van de dienst bestaat erin de verschepingen vlot en veilig te laten verlopen en de verkregen informatie te delen met klanten. De meest adequate manier om dit doel te bereiken is de organisatie en het leveren van Vessel Traffic Services door de Schelderadarketen, dat onder bevoegdheid staat van de Vlaamse en Nederlandse overheid. Op het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum zal Scheepvaartbegeleiding als uniek aanspreekpunt optreden voor verschillende divisies.
Er werken 130 mensen voor Scheepvaartbegeleiding in Oostende, Zeebrugge, Zelzate, Zandvliet, Kallo en Flushing.

Over Fabricom GTI
Fabricom GTI is dé Belgische referentie op het vlak van innovatieve technische installaties en diensten voor industriële en infrastructurele markten, zowel in België als internationaal. Onze expertise omvat een brede waaier van technische disciplines zoals Electrical, Instrumentation, Mechanical, Piping, Automation, en Maintenance, alsook bijhorende specialist applications. Dankzij onze regionale vestigingen in België en filialen in Europa, kunnen we onze klanten pasklare oplossingen aanbieden, van lokale, monodisciplinaire tot multisite, multidisciplinaire projecten. Bovendien zijn we sterk gespecialiseerd in projectmanagement van grote en/of complexe projecten, zowel op regionaal als internationaal niveau. Fabricom GTI stelt meer dan 7.000 mensen tewerk en heeft in 2005 een omzet geboekt van 975 miljoen . Fabricom GTI maakt deel uit van SUEZ Energy Services.

Over Tein Telecom
Tein Telecom is een Belgisch bedrijf dat optreedt als vooraanstaand architect en leverancier van innovatieve en geïntegreerde op netwerk gebaseerde Stem-, Data- en Video-oplossingen. Met 85 technisch geschoolde personeelsleden in België en Nederland, heeft het bedrijf een hoog niveau van know-how in multimedia integratie bereikt. Succes binnen complexe projecten met geavanceerde en op maat gemaakte toepassingen, hebben het bedrijf geholpen te investeren in mensen en technologieën. In overeenstemming met een sterke R&D investeringsstrategie, heeft Tein Telecom onlangs een uniek softwarepakket ontwikkeld dat een zeer intuïtief beheer van een volledige bewakingsinfrastructuur aanbiedt.

Over Barco
Barco, een internationaal bedrijf met hoofdzetel in Kortrijk, ontwerpt en ontwikkelt visualisatieproducten voor verscheidene professionele markten. Barco heeft eigen vestigingen voor Sales & Marketing, Customer Support, Onderzoek & Ontwikkeling en Productie in Europa, Noord-Amerika en Zuidoost Azië.
Voor het boekjaar 2005 zette Barco een netto omzet neer van 712,0 miljoen euro.
De gewone aandelen van Barco zijn genoteerd op Brussels/Euronext. Barco maakt deel uit van de BEL 20 en de Next 150. Informatie over de aandelen is te verkrijgen op Bloomberg onder het symbool BAR BB en op Reuters onder BARBt.BR.

© Copyright 2006 Barco Mag enkel door de professionele pers gereproduceerd worden

Contacts

JP Tanghe
Vice President Barco
President Corporate Communication & Investors Relations Barco nv

Phone:+32 56 26 23 22
Fax:+32 56 26 22 62
jp.tanghe@barco.com