Openbaar Ministerie

Reactie OM Dordrecht op stelling Algemeen Dagblad

Dordrecht, 12 juli 2006

In het AD van 12 juli wordt opgeroepen te reageren op de stelling âPolitie en justitie zijn openhartiger in hun mededelingen als de dader allochtoon isâ. Aanleiding voor de stelling is de mishandeling die op 20 mei plaatsvond in Papendrecht van een 49-jarige man uit die plaats. In reactie op deze stelling laat het OM het volgende weten.

Ten eerste spreken politie en OM over âverdachtenâ in plaats van over âdadersâ. Iemand is pas dader nadat hij of zij door de rechter is veroordeeld. Ten tweede doen politie en OM over de afkomst van verdachten in principe geen mededelingen, tenzij het delict verband houdt met de afkomst. Of er een verband is, is niet altijd direct duidelijk. Daar is vaak onderzoek voor nodig. Ook kan het zijn dat het verband nader aan de orde dient te worden gesteld op een openbare terechtzitting.

Inmiddels is in diverse media gemeld dat racistische motieven ten grondslag zouden liggen aan de mishandeling in Papendrecht op 20 mei. In het AD van 12 juli staat dat âjustitie weigert iets te zeggen over het motiefâ van de mishandeling en dat de indruk ontstaat dat mensen met dubieuze denkbeelden de hand boven het hoofd wordt gehouden. De opmerkingen in het AD vragen om nadere uitleg over de handelwijze van het OM. Het OM richt zich op waarheidsvinding en daarvoor is onderzoek noodzakelijk. Het OM in Dordrecht doet op dit moment geen mededelingen over het motief. De resultaten van het onderzoek waaronder die met betrekking tot het motief, dienen ter zitting aan de rechter te worden voorgelegd en te worden besproken. Daarom doet het OM tot aan de zitting geen nadere mededelingen. Het is pertinent onjuist te veronderstellen dat politie en OM mensen met dubieuze denkbeelden de hand boven het hoofd zouden houden.

Overigens zullen alle bijzonderheden van deze zaak te zijner tijd tijdens de openbare terechtzitting uitgebreid aan de orde komen.