Miljoenste dierenpaspoort uitgereikt

Knmvdiergeneeskunde

Woensdagmiddag 12 juli werd op de Dierenartsenpraktijk Tussen Mark en Amer in Hooge Zwaluwe het miljoenste KNMvD dierenpaspoort uitgereikt door dierenarts Marjan Timmer en André Kleinmeulman, inspecteur-generaal van de Voedsel en Warenautoriteit. De negen weken oude flatcoated retriever van de familie Van der Woerd ontving het unieke paspoort.

In 2004 werd het Europees dierenpaspoort ingevoerd om het reizen met dieren binnen de Europese Unie te vergemakkelijken. Iedere hond, kat en fret kan met een dierenpaspoort, een geldige vaccinatie tegen Hondsdolheid (Rabiës) en een identificatie met een chip of tatoeage vrij reizen in de landen van de Europese unie met uitzondering van Engeland, Ierland en Zweden. Het enorme succes van het paspoort geeft aan hoe belangrijk mensen het vinden om hun huisdier mee op vakantie te kunnen nemen.

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) pleit ervoor om in de toekomst verplicht te stellen dat iedere hond, kat of fret gechipt en geregistreerd moet zijn. Door het verplicht chippen wordt het dier onlosmakelijk aan het paspoort verbonden. Identificatie en registratie (I&R) biedt grote voordelen als het gaat om het bestrijden van zoönosen, dit zijn ziekten die van dier op mens overdraagbaar zijn zoals Rabiës. Daarnaast kan I&R helpen bij het tegengaan van de illegale hondenhandel en het in kaart brengen van erfelijke gebreken. Ook wordt het makkelijker de diereigenaar te achterhalen, waardoor het veel makkelijker wordt om een weggelopen dier terug te bezorgen bij zijn eigenaar.